Varför zebror inte får magsår : Om stress, stressrelaterade sjukdomar och konsten att handskas med riskerna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2003-01-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Översättare
Per Rundgren
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Why zebras don't get ulcers. An updated guide to stress, str
Illustrationer
ill.
Dimensioner
234 x 165 x 30 mm
Vikt
785 g
SAB
Ve,Vebl
ISBN
9789127074392

Varför zebror inte får magsår : Om stress, stressrelaterade sjukdomar och konsten att handskas med riskerna

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2003-01-01
399
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Som en röd tråd i diskussionen av fenomenet stress i denna bok löper jämförelsen mellan å ena sidan zebran som flyr över savannen för att komma undan ett jagande lejon och, å den andra, en bekymrad villaägare som oroar sig för sina banklån.

För den flyende zebran krävs ett extra energipådrag för att den ska komma undan faran med livet i behåll. Kroppens olika stressreaktioner är optimalt anpassade efter zebrans behov. För den bekymrade villaägaren gäller att han kan bli sjuk av stress - själva stressreaktionen kan med tiden ge skadliga effekter. Om man upplever varje dag som en annalkande katastrof, och inte låter kroppen vila för att bygga upp resurserna på nytt, får man för eller senare betala ett högt pris.

Sapolsky går igenom olika områden där stressen påverkar hur vår kropp fungerar och där ett ständigt stresspåslag kan få ödesdigra konsekvenser. Han diskuterar t.ex.stressens förhållande till diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, hjärnans funktion och ett för tidigt åldrande. Samtidigt är han noga med att påpeka att människor är mycket olika i sina reaktioner på stress, både beteendemässigt,känslomässigt och hormonellt. Sapolsky visar också en social medvetenhet när han framhäver en annan mycket viktig stressfaktor - fattigdom.

Boken vänder sig till en vetenskapligt intresserad allmänhet, men kan säkert också finna sin plats inom olika grundutbildningar.

Översättning Per Rundgren

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Varför zebror inte får magsår : Om stress, stressrelaterade sjukdomar och konsten att handskas med riskerna
  2. +
  3. Varför vi beter oss som vi gör : Biologin bakom människans bästa och sämsta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varför vi beter oss som vi gör : Biologin bakom... av Robert M Sapolsky (inbunden).

Köp båda 2 för 744 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Varför zebror inte får magsår : Om stress, stressrelaterade sjukdomar och konsten att handskas med riskerna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant men pratig
    Anders Nilsson, 14 juni 2018

    Intresant ämne och kunnig författare. Men tyvärr överdrivet pratig på ett typiskt amerikanskt sätt, där intressant fakta vävs in i långa ointressanta jämförelser och övertydliga vardagsexempel. Snarare för den totalt oinsatte som vill mysläsa om ditt och datt, än för den som gillar lite mer konkret populärvetenskap i området. Hade kunnat vara en jättebra bok om den kortats till max hälften.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Robert M Sapolsky