Gilgamesheposet (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Levande litteratur
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2003-09-01
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Lennart Warring, Taina Kantola
Dimensioner
180 x 110 x 22 mm
Vikt
180 g
SAB
Hsa.03=c
ISBN
9789127097100
Gilgamesheposet (pocket)

Gilgamesheposet

ej angiven

(16 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2003-09-01
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Gilgamesheposet Kan levereras innan julafton
Gilgamesh var en en grym kung som genomgick en personlig utveckling med få motsvarigheter i litteraturhistorien. I sin ungdom sökte han berömmelse genom vilda äventyr, men efter bäste vännens död gav han sig ut på en lång vandring för att söka efter meningen med livet. Han fann visdomens källa och kunde återvända hem med frid i hjärtat. I eposets prolog hyllas berättelsens hjälte för sina bedrifter och sin vishet:

Han som såg Djupet, jordens grund,
Han erfor allt, förstod allt.
Gilgamesh, som såg Djupet, jordens grund,
han erfor allt, förstod allt.

Berättelsen om Gilgamesh märkliga liv skrevs ned på kilskriftstavlor för 4000 år sedan och anses vara världens äldsta epos. Det kombinerar en folklig berättartradition med en uråldrig mysterielära och berör en rad tidlösa existentiella frågor: Hur uppnår man visdom? Kan människan få evigt liv? Vad är berömmelse värt?

Gilgamesheposet utgör en oumbärlig källa för kunskap om det forntida Mesopotamien. Eposet är även viktigt i ett västerländskt litteratur-, religions- och idéhistoriskt perspektiv. Forskningen har visat att eposet haft inflytande på bland annat Homeros diktning, Bibeln, Koranen och Tusen och en natt. Sedan den förra svenska översättningen kom ut 1945 har nya arkeologiska upptäckter lett till att den största delen av eposets text nu är tillgänglig. Denna nyöversättning, gjord med stöd från Svenska Akademien, bygger på en ny internationell rekonstruktion av eposets grundtext. Boken innehåller även en fyllig introduktion som berättar om eposets ursprung, utveckling och litterära influenser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gilgamesheposet
 2. +
 3. Dödssynden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dödssynden av Harper Lee (storpocket).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Gilgamesheposet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. nja...
  Yuuha87 (Linköping), 10 april 2014

  För att vara den första bevarade litterära verket så är jag beskriven. Handlingen är rätt trist, mycket upprepningar (som det tydligen är i verket) men stora delar som är avgörande saknas och jag som läsare tappar snart intresset. Lättläst och bra översikt. det är bra att de har med förklaringar i slutet om tavlorna och hur vissa delar ska läsas.

 2. Gilgamesh översättning 2001
  PHA, 7 juli 2009

  Jag har inte läst texten förut men var mkt nöjd med denna översättning då det också ges en sammanfattning samt gott om information runt texten.

 3. I grund och botten är vi oförändrade
  Ronnie Kron, 13 april 2004

  Gilgamesheposet, som brukar kallas världens äldsta skönlitterära verk, är en kort berättelse om hjälten och kungen Gilgamesh. Man får följa honom som ung och övermodig härskare och hur han gradvis vinner större insikt om livet. Eposet innehåller mycket gamla berättelser som sammanfogades och nedtecknades i den här versionen nästan 2000 år före vår tideräkning, men delar av det är betydligt äldre än så. Både bibeln och koranen har lånat delar av samma gamla berättelser, bland annat den om Noak... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna