Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Europas idéhistoria
Antal sidor
386
Utgivningsdatum
2010-09-16
Upplaga
3
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
225 x 155 x 20 mm
Vikt
670 g
SAB
Be-a.3
ISBN
9789127131187
Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer (häftad)

Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer

(11 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2010-09-16
269
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tankens pilgrimer behandlar medeltiden. En grundläggande tanke hos Ronny Ambjörnsson är att kulturmöten spelar en viktig roll, att nya idéer ofta uppstår i mötet mellan olika religioner, världsbilder och sätt att leva. Miljöer där sådana möten varit möjliga har också på olika sätt varit kreativa.

I det medeltida Europa utgjorde t ex mellersta och södra Spanien en sådan miljö. Där möttes tre kulturer, den muslimska, den judiska och den kristna. Här översattes lärda arbeten från arabiska och hebreiska till latin och spreds till övriga Europa. Den världsbild som utvecklades vid de medeltida universiteten i det kristna Europa var inspirerad av judiska och muslimska tänkare. Muslimsk och judisk idéhistoria får därför stort utrymme liksom den bysantinska kulturen, som utgör bakgrund till den ryska och östeuropeiska idéhistorien.

Även i Västeuropa spelar mötet mellan olika kulturer en central roll. Vid sidan av den latinska traditionen tar Ronny Ambjörnsson upp de keltiska och nordiska tankevärldarna. Det är t ex i mötet mellan keltiskt sagostoff och kristen människosyn som den nordfranska riddarromanen utvecklas. De nordiska eddadikterna är också en del av det europeiska kulturarvet. De rymmer ett tänkande som har paralleller inte bara i andra folks myter utan även i den filosofiska traditionen.

Sociala och allmänt kulturella förhållanden tas också upp. Miljön för de lärda studierna, klostren och universitetens värld beskrivs ingående liksom de världsliga hoven och den ridderliga miljön.

Boken inleds med ett avsnitt som skildrar de kulturgeografiska förutsättningarna för medeltidens intellektuella liv: kommunikationernas utveckling och sjövägarnas och vandringsledernas roll. Medeltidens lärda var ständigt på vandring mellan olika kloster och lärosäten. Bokens titel syftar på detta förhållande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer
  2. +
  3. Från Platon till demokratins kris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från Platon till demokratins kris av Sven-Eric Liedman (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Europas idéhistoria. Medeltiden, Tankens pilgrimer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Initierat, intressant, t.o.m. spännande
    Lotta Nordström (portugal), 21 februari 2023

    Ambjörnsson har en bra penna & gott driv när han beskriver idéhistoriens vindlande processer & språng. Tankeväckande och bra struktur.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ronny Ambjörnsson