Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
394
Utgivningsdatum
2012-11-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
Acciaio
Medarbetare
Leino, Johanna (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789127135017

Stål

(119 röster)  |  Läs 11 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-11-17
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida.

Översättning: Johanna Hedenberg.

"Det är en sensationellt bra debut; helgjuten med sitt mogna språk (oklanderligt översatt), dramaturgiska komposition och personporträtt. Allt tyder på att Silvia Avallone, född 1984 och bosatt i Bologna, har ett stort författarskap i vardande. Det är en ynnest att få vara med från början."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Denna imponerande debut kom ut i Italien 2010, skriven av en då 26-årig Avallone, och nominerades till litteraturpriset Primo Strega. Stål är så rakt skriven att man kan sätta den i händerna på en läsande tonåring ... Det är en mörk, förtvivlad och vacker berättelse. Jag kommer att minnas Silvia Avallones Stål"
Åsa Beckman, Dagens Nyheter

"Avallones debut är i alla avseenden en lysande roman, en av det slag man bär med sig länge, kanske för alltid. På en ledig och pregnant prosa, helt befriad från språkliga excesser, beskriver hon vänskapen mellan två 13-åriga flickor, balanserande på gränsen till att vara unga kvinnor med allt vad det innebär."
Sabina Ögren, Borås tidning

"Stål" är livskraftig samtidskritik, utvecklingsroman och kärleksförklaring i ett, där hettan från solen och stålverket strömmar från sidorna, i en perfekt avvägd blandning av det sorgsna och det hoppfulla."
Paulina Helgesson, SvD

"Kärleken i porträttet av de två flickorna och deras djupa, med sexuella dimensioner laddade vänskap, är djupt medkännande och hoppfullt. Och framför allt: Silvia Avallones fantastiska stålbad till debut, skriven på ett kreativt och lätt magiskt språk, vill förändring"
Upsala Nya Tidning

"Författarinnan skapar en magisk roman om vänskap och tonårsliv - trots allt ... tjejerna är livsbejakande, uppkäftiga och vet vad de vill med livet. Det är naturalistiskt och frodigt med en ångande sexlust i botten."
Expressen

"Med skarp iakttagelseförmåga tar författaren med sin läsare till ett Italien vi sällan ser, bortom Berlusconi, Prada och Michelangelo. Att läsa Stål är som att njuta av en fin rollbesättning som genomförts inför en riktigt bra film. Med spänning följer jag varje noggrant tecknat personporträtt, suckar tungt inför människornas tillkortakommanden och dväljs i samma känslor av leda inför en redan utstakad livscykel."
Catrin Villaume Fägerstrand, Norrköpings tidningar

"Skarp iakttagare av sig själv och sin tid."
Barometern

"Inspirerad av Gomorra beskriver Silvia Avallone arbetarklassen i ett Italien splittrat av Berlusconi."
Livres hebdo
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stål
 2. +
 3. Där livet är fullkomligt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Stål. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hetare än stål
  XXX, 9 juni 2021

  Stål av Silvia Avallone, jag minns min lista av boktitlar i mobilen - mobilen för sju år sedan, och nu läser jag den, då hade jag fått tipset från någon eller i ett program. Jag minns inte vilket. I alla fall minns jag att författaren växte upp i en fattig del av Italien med hög arbetslöshet och ingen framtid för ungdomen. Så hon bestämde sig för att skriva en bok, för att söka sin försörjning, som sedan blev en bästsäljare - såld i över 300 000 exemplar. Detta i kombination med titeln: Stål,... Läs hela recensionen

 2. Har läst om för tredje gången!
  mariamne (Åkarp), 7 juni 2015

  Fantastisk berättelse om två unga tjejer på väg in i vuxenvärlden. Unga och tuffa och sårbara. Framtidsdrömmen om att få åka till Elba, som de ser vid horisonten. Fin miljöskildring av ett industrisamhälle nära kusten, men som ligger långt ifrån "turistkusten". Den tuffa verkligheten i stålverket.
  Det här blev en väldigt torftig beskrivning av en djupt gripande ungdomsroman!
  Läs den! Det är en pärla i guld!
  Jag har redan köpt flera stycken för att ge bort.

 3. Stor besvikelse!
  Lea, 31 maj 2015

  Detta är en av de sämsta böcker jag har läst. Blev inte imponerad av varken handling eller språk. En osammanhängande historia där jag inte fann någon röd tråd. Tyckte inte heller om det sätt på vilket kvinnor i den här boken porträtteras.

 4. Underbar bok både till innehåll (trots dess allvarliga...
  Cecilia, 7 november 2013

  Underbar bok både till innehåll (trots dess allvarliga budskap) och prosa. Personskildringarna biter sig fast och man "lever" verkligen med tonårsflickorna och deras närmaste.

 5. Jag ger boken 4 stjärnor. Jag tyckte mycket om denna...
  Ulla Eriksson, 23 september 2013

  Jag ger boken 4 stjärnor.
  Jag tyckte mycket om denna bok, jag fick snabbt en bild av hur det såg ut där människorna i boken bodde och hur de levde sitt liv. Jag kunde nästan känna lukten av vissa delar som beskrevs i boken. Boken beskriver männskors liv så tydligt och varför det är så svårt att ibland förändra sitt liv. Detta är en bok som jag vill läsa fortsättning på. Jag har nyligen varit på semester i Italien och besökte Elba och reste genom Piombino, det var en häftig känsla att se detta enorma stålverk.

 6. Mycket gripande skildring av två unga flickors drömmar...
  marianne h, 22 juli 2013

  Mycket gripande skildring av två unga flickors drömmar som står i kontrast till den brutala verkligheten omkring. Så långt man kan komma från Elbas och Toscanas turistområden.

 7. Sämsta boken jag läst. Skriven av kvinna men...
  J, 19 juli 2013

  Sämsta boken jag läst. Skriven av kvinna men likförbannat med en mans blick, kroppar hit och dit. Har förstått att många upplever den som feministisk, men det är den verkligen inte snarare sprider den de sjuka ideal som finns. Och detta är skrivet av en kvinna! Skämskudde hela läsningen igenom!

 8. Ett myller av personer, miljöer och episoder. Ett tag...
  Karin (Linköping), 21 juni 2013

  Ett myller av personer, miljöer och episoder. Ett tag kan det kännas för mycket, för omständligt, men i längden känns det befogat. Vi måste få veta mycket om den miljö det handlar om och hur den präglar personerna, hur de försöker tackla sin situation på olika sätt. Rikt, varierat språk.

 9. Vilken bra bok. På något sätt känns Italien med sina i...
  hans Ekberg, 17 juni 2013

  Vilken bra bok. På något sätt känns Italien med sina i början ungflicksdrömmar, och sedan mer cyniska utnyttjande av flickdrömmar , och ändå mot slutet en gnutta hopp att flickorna vekligen skall klar livet bra.
  Utmärkt verklighetsskildring tror jag det är.

 10. Brilliant debut av Silvia Avallone! Lika delar vackert...
  h_e_n_r_i_k, 4 juni 2013

  Brilliant debut av Silvia Avallone! Lika delar vackert och solkigt med en Italiensk fond som vi turister inte ser mycket av. Baksidan av myntet om man så vill. Bästa romanen vid den Toscanska kusten sedan Marguerite Duras 'De små hästarna i Tarquinia'!

 11. Silvia Avallone bjuder in läsaren till en värld långt...
  Anne Perna, 28 maj 2013

  Silvia Avallone bjuder in läsaren till en värld långt från turiststråken, långt från sofistikerade storstäder. Det är en svettig och brutal värld vi möter. Vänskapen skattas högre än den heterosexuella kärleken. Kvinnorna lider ännu under patriakatet. Men de är på rätt väg mot självständighet.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Silvia Avallone