Twist (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2014-08-29
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Petterson, Johan (form)
Dimensioner
210 x 137 x 26 mm
Vikt
593 g
SAB
Hc
ISBN
9789127140110

Twist

(77 röster)  |  Läs 8 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-08-29
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Klas Östergrens nya roman skruvar sig fram mellan årtiondena fram till vår egen tid, från en given punkt på sextiotalet när sommaren var lång och The Beatles "Twist and Shout" fortfarande ekade i folks medvetande. Där väcks en kärlek, till en kvinna med många namn. Anna. Eller Anne-Marie. Eller Ami.

Twist är en berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Den handlar om pengar som bytte händer när centrala Stockholm förvandlades för femtio år sedan. Men om mutor är en gråzon så har bedrägeriet i Twist också en verkligt svart sida, som berättaren bit för bit blir varse: de rörelser av pengar, information och inflytande som frigörs när muren mellan öst och väst faller i slutet av åttiotalet.

Ingen går fri. Alla är med i spelet: motvilligt, ovetande eller av fri vilja. Liksom i en roman av Graham Greene eller John Le Carré handlar Twist om själva sveket och vad det gör med de människor som deltar i det eller drabbas av det."Detta är en mångbottnad, fin berättelse och en Klas Östergren på absolut bästa berättarhumör... Det här är en klar femma, det är en så underbart fint komponerad roman och ett läsäventyr."
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Ingen beskriver Sverige med sådan bravur ... Det är en helgjuten och bultande berättelse, [Klas Östergren] är vansinnigt skicklig ... Varenda liten detalj visar sig vara en del av pusslet."
Jonas Thente, Dagens Nyheter

"Det är i förmågan att fånga den nostalgiskt skimrande, för alltid förlorade idyllen - bastun, groggverandan, cigarren - som Östergren visar sin storhet som författare. Twist befäster hans unika position inom svensk prosakonst och visar varför han är väl värd sin stol i december."
Jens Liljestrand, Expressen

"Storartad underhållning"
Claes Wahlin, Aftonbladet

"Klas Östergren är en gudabenådad berättare: språket är enkelt men aldrig lättviktigt, det är lekfullt men inte gåpåigt, det är förföriskt men absolut inte kokett. Det hela är välbekant men ändå ständigt nytt."
Elin Claeson, SR Kulturnytt

"Detta är en spänningsroman, en som Le Carré hade var stolt över. ... Det är bara att sjunka in i läsningen, som inte alltid är så lätt men ger rik belöning."
Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

"Östergren har full kontroll på sitt berättarinstrument, vågar vara både självironisk och humoristisk för att sen plötsligt sätta en formulering i läsarens hjärta med en precision som gör att man förstår att just de där orden är avgörande. ... Det är stort, det är rikt och på samma gång mycket underhållande."
Fredrik Borneskans, Dalarnas Tidning

"En stor läsupplevelse"
Per Åhlin, Östersunds-Posten

"[Klas Östergren] nöjer sig inte med en insiktsfull samhällskritik och thrillerartad spänning. Han fångar dessutom många andra dimensioner i det virrvarr av känslor, tankar och drivkrafter som ingår i det mänskliga livets totalitet. Resultatet blir lysande och djupt tankeväckande underhållning. Att världen är rutten, det anade jag redan förut men får det nu åter bekräftat. Och att kärleken är vidunderlig och komplicerad, det framstår fullt tydligt i Klas Östergrens utsökt välskrivna roman."
Anders Hjertén, Värmlands Folkblad

"Fyrahundra sidor som vägrar lämna mig ifred. Det är en intelligent konstruktion som försöker - och lyckas - täcka in väldigt mycket med subtila medel och försiktiga vändningar. I grund och botten är det en sorglig och väldigt vacker kärlekshistoria, en sådan som blir hängande i luften och därför fortsätter förfölja oss när livet fortgår någon annanstans ... Twist förblir ständigt spännande och relevant."
Andres Lokko, Arbetet

"En energisk glädje i berättandet som gö
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Twist
 2. +
 3. De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

De som köpt den här boken har ofta också köpt De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones (pocket).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Twist. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Som alltid..
  Mats Björnsson, 17 mars 2017

  ... skriver Östergren i en klass för sig, dvs med härlig östergrensk berättarförmåga. Rör sig i tider som nyss varit men är ändå mitt i samtiden.

 2. Passar att lyssna till i radions högläsning
  Åsa Ljungström (Uppsala), 15 september 2015

  Många episoder snirklar sig fram. Det passar för radiolyssning. Tveksamt om jag skulle haft tålamod att läsa för mig själv. Dock stannar den i minnet vilket tyder på kvalitet.

 3. Klas Östergren och ingen annan
  Mårten Rönström, 6 januari 2015

  En något ojämn Klas Östergren men ändå oförliknelig i sitt format. Spännande, helt i avsaknad av schabloner och stilistiskt som vanligt fenomenal.

 4. Överreklamerad bok

  En överreklamerad bok utan tyngd eller finess. Man undrar varför förf skrivit boken över huvud taget. Om detta är höjden av svensk romankonst idag, så känns det verkligen utarmat.

 5. för simpel
  fredrika johansson, 30 november 2014

  Även om jag gillar böcker som spänner över åratal, så var denna inte för mig. Den var för simpel. Förenka språk och förutsägbar intrig. Känns som något skriven av en tonåring som försök för svenska lektionen.

 6. Twist var Trist
  LGS, 6 november 2014

  Oerhört välskriven. För mång plattityder för min smak. Intrigen var tyvärr förutsägbar. Mina förväntningar var högt ställda då boken fått så bra omdömen och det bidrog till att jag blev besviken.

 7. Twist
  Gunilla A- Lydén, 30 oktober 2014

  Boken talar i bilder och jag får en känsla som gör att det är lätt att läsa och jag blir nyfiken på vad som ska hända. Språket är enkelt och lättläst.

 8. En berättelse berättad av en berättare av rang.
  Anders Svensson, 21 oktober 2014

  Kan bara rekommendera denna utomordentligt läsvärda roman. Claes Östergren i utomordentlig berättarform. En svindlande och vindlande historia som spänner över en hel generation.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Klas Östergren