Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Lärare Lär
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2016-03-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Charlotta Jonasson
Medarbetare
Ekelund, Johan (form) / Persson, John (form)
Dimensioner
240 x 172 x 16 mm
Vikt
558 g
ISBN
9789127140363

Att skriva faktatexter : medveten och explicit skrivundervisning

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2016-03-21
468
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att skriva faktatexter är en forskningsanknuten metodbok om att undervisa i skrivstrategier. Författaren visar hur läraren både kan utveckla sina kunskaper om texter och skrivande och strukturera sin undervisning så att eleverna förstår hur de ska tänka för att skriva faktatexter som fångar och engagerar läsaren.

I boken Att skriva faktatexter beskriver den kanadensiska skolutvecklaren Adrienne Gear hur hon planerar och genomför lektioner där elever arbetar med skrivande av olika sorters faktatexter. De texter som tas upp är: beskrivande, instruerande, jämförande, argumenterande, förklarande och rapporterande texter. Frågorna vad vi ska skriva och hur vi ska skriva behandlas i lektionsplanerna, kopieringsunderlagen och de rekommenderade mönsterböckerna som presenteras i boken. Dessutom främjas en skrivundervisning med fokus på syfte och mål i varje lektion som medvetandegör eleverna om varför vi skriver. På så sätt blir läsaren på mottagarsidan av varje text lika viktig som skrivandet i sig.

I ingen annan form av skrivande är mottagarens behov av anpassat innehåll och förståelse viktigare än i faktatexter. Boken Att skriva faktatexter visar dig som lärare hur du kan hjälpa dina elever att anpassa skrivandet till läsarens behov.

Varje genre har ett eget kapitel med genrens syfte, form, språkliga särdrag, skrivtekniker och bedömning. Boken är en konkret metodbok som grundar sig på forskning. Till varje genre finns en generös bank av lektioner för läraren att följa och med tillhörande mallar som kan hämtas som pdf för utskrift på förlagets
hemsida. I första hand vänder sig boken till verksamma lärare i åk 1-6 och till lärarutbildningen.

Marianne Petrén, BTJ-häftet nr 11, 2016
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att skriva faktatexter : medveten och explicit skrivundervisning
  2. +
  3. Att läsa faktatexter : undervisning i kritisk och eftertänksam läsning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att läsa faktatexter : undervisning i kritisk o... av Adrienne Gear (häftad).

Köp båda 2 för 936 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »