Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
148
Utgivningsdatum
2015-08-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Illustratör/Fotograf
Ane Gustavsson
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
90 g
SAB
Hc.017
ISBN
9789127143289

Gubbe och katt : en kärlekshistoria

(117 röster)  |   Läs 23 recensioner
Pocket,  Svenska, 2015-08-08
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv.

Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.

Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och den kanske knepigaste frågan av alla: "Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?"

Illustratör: Ane Gustavsson"En fullkomligt bedårande bok som gick rakt in i hjärtat på mig. Borde nå en stor läsekrets! Skriven med väldigt mycket humor. Nils Uddenberg kan inte låta bli att fördjupa sig i kattens psyke. Boken blir ännu bättre tack vare de väldigt, väldigt fina illustrationer av Ane Gustavsson. En oemotståndlig bok om förälskelse på gamla dar."
Ingalill Mosander, SVT Gokväll
"Den här lilla boken är lika bedårande som en sex veckors kattunge. Tack vare ämnet, upphovsmannen och konstnären Ane Gustavsson, vars svartgråvita akvareller ej blott är illustrationer utan konstverk i sin egen rätt ... Uddenbergs beskrivning av lära kännaprocessen är oemotståndlig. Det är ju faktiskt en sorts kärlekshistoria med ingredienser mycket lika människokärlekens: Vem är detta? Tycker den om mig? Vad tänker den nu? Vad betyder det beteendet? Och så litteraturen, filosofin, etologin, vetenskapen... frågeställningar framställda med mycket lätt hand. Samt humor och fantasi ..."
Nina Lekander, Expressen
"... en värmande historia. Välskriven, fyndig, rolig ... Gubben heter Nils Uddenberg och är docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning, och vad kan väl bättre lämpa sig för livsåskådande essäer än mötet mellan en gubbe och en katt? Liksom småskrockande och inte så lite rörande berättar Uddenberg om sin Kissen - som aldrig får något annat namn, även om husse funderar mycket på vad den skulle kunna heta. Och någonstans möts de två i en sorts outsiderskap; att vilja vara med men vägra inlemmas."
Ingrid Bosseldal, Göteborgs-Posten
"Med Uddenbergs kåserande ton och mjuka, luddiga illustrationer av Ane Gustavsson blir boken rar läsning."
Elise Karlsson, Svenska Dagbladet

"En oemotståndlig bok ... Boken berikas av illustratören Ane Gustavssons fantastiska svartgråvita akvareller som var och en är finstämda små konstverk ... Här följer vi Uddenbergs humoristiska och filosofiska funderingar över kattens själsliv genom sin älskade Kissen. Texten är njutbar med ett enkelt språk och gripande små anekdoter...Uddenberg psykologiserar på ett varmt och medvetet sätt över olika katters personligheter och hur vi förmänskligar dess beteende. ... Denna bokkaramell blir en fin julklapp till alla kattälskare och alla andra som ännu inte lärt sig att tycka om katter."
Lisbeth Antonsson, Östgöta Correspondenten

"Fullständigt underbar läsning. Lite kunskap och bildning på köpet. Full av iakttagelser. Han frågar sig: är det jag som äger katten eller är det katten som äger mig?"
Carin Mannheimer, P4 Mannheimer & Tengby

"Att ha ett husdjur påverkar människans liv, det är inte tu tal om den saken. Det är just det som Nils Uddenberg på ett inkännande sätt berättar i sin bok. Inget gulligull, men kärlek, omtanke och ömsesidigt beroende. ... Ane Gu
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gubbe och katt : en kärlekshistoria
 2. +
 3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Gubbe och katt : en kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra att läsa, svag i sakkunskap
  Gabriele Krombach, 7 februari 2024

  Författaren beskriver på ett vackert sätt sina egna erfarenheter och tankar. Det är roligt att läsa boken. En svaghet är dock att han har lite specialkunskaper om katter. Han vet mycket mindre än den genomsnittlige kattägaren. Ändå skriver han sida upp och sida ner med spekulationer som är felaktiga. Men boken är inte tänkt att vara en uppslagsbok, utan underhållningslitteratur - så denna nackdel är inte så illa. Eftersom boken är så rolig att läsa har jag också köpt uppföljaren "Ensam med katt" och kommer att läsa den.

 2. Oerhört fint skrivet om livet och relationen till
  Axel, 31 maj 2023

  En lågmäld vacker bok om det som är verkligt viktigt i livet, livsfrågor, ensamhet och relationen till ett husdjur. Perfekt presentbok till den som älskar katter.

 3. Katten
  Berit Borneke, 6 mars 2023

  Småtrevlig berättelse utan någon speciell handling. Man behöver nog ha katt för att ta boken till sig!?Men igenkänningen är hög för oss med katt.

 4. Känns igen!
  Svea Gustava Niemi, 20 juni 2022

  Varit med om liknande men faktiskt ännu mer gripande än denna. Kärleksfullt då folk värnar om stackars djur, oskyldiga djur.

 5. Härlig bok
  Owe Hållmarker, 22 januari 2021

  Jag som är kattgubbe själv kände igen allt. Trevlig humoristisk kattanalys. Rekommenderas även för icke kattälskare. De får lära sig mycket om kattens liv och leverne.

 6. Kärleken till Kissen som förändrar dej !
  Ulla Moberg, 25 november 2020

  Denna bok kan man inte släppa. Den förändrar din relation till katter. Även om man umgåtts med katter i tiotals år påverkar den dej. Kissen får dej att se katter i ett nytt perspektiv och ljus, till bådas bästa.
  Jag uppmanar till läsning eftersom den berikar ditt liv ! Nästa gång du träffar en katt du känner sedan tidigare kommer det att vara en helt annan katt än den du tidigare mött.

 7. Läs en mysig och positiv bok!
  ankan, 13 oktober 2020

  Underbar! Jordnära, okomplicerad, mysig , positiv och rakt på sak, precis vad vi behöver i dessa tider!
  Bevisar att män inte alltid är tuffingar!

 8. Vilken härlig läsning

  Den här boken är helt underbar och beskriver verkligen att det är katten som bestämmer i ett hem. Skrivet på ett roligt och humoristiskt sätt. Rekommenderas varmt!

 9. Lättläst
  Veronica Levevind, 9 februari 2016

  Kan tänka mig att ge bort boken till någon som ska skaffa katt eller ge den till någon som verkligen tycker om katter annars tror jag inte att man skulle uppskatta boken lika bra. Sen är den väldigt tunn, inte riktigt värt att betala lika mkt som för en tjock bok.
  Men som sagt, läsvärd är den och visst sitter man med ett leende på läpparna när man läser den.

 10. Tråkig
  Mary, 19 januari 2016

  Alldeles för förutsägbar, det finns bättre böcker om katter och deras ägare. Min sambo fick den i present,men han blev besviken över innehållet.

 11. Trevligt men segt

  Visst en trevlig historia, men som kattägare inget nytt. Jag tappade efter ett 10- tal sidor tappade jag intresset. En novell hade den passat bättre som tycker jag.

 12. Fin bok
  Eva Steen, 29 december 2015

  Fin bok dock inte så gripande som jag trodde. Tycker nog att han höll en distans till sin katt som känns lite främmande om man nu gillar katter.

 13. Härlig beskrivning om kattägandet
  Gerd Linnea Nyström, 17 december 2015

  Att bli med katt fast man inte tänkt det och hur det kan förändra vardagslivet beskrivs igenkännande om man har katt. Har man inte katt så blir man allmänt intresserad av katter. Tänker katter och eller hur kommer de ihåg sina upplevelser. Författaren beskriver sina tankar och funderingar på ett fint sätt.
  Mysig bok.

 14. Gåva
  Amira Veronardi, 23 november 2015

  Gav bort boken till en stor kattvän och hon tyckte mycket om boken då den är välskriven och intressant tyckte hon. Själv har jag inte läst boken, men jag kommenterar det hon berättade för mig.
  Mvh
  Amira

 15. Hög igenkänningsfaktor
  Evaveva, 19 november 2015

  Är man kattägare, sedan länge, känner man igen allt. Vilket både är det positiva och det negativa med boken. Jag hade väntat mig lite mer, något mer än vad jag klurat ut själv. Men att läsa om katter är naturligtvis alltid en mysfaktor i sig!

 16. Kattvänner
  Ingegerd Nilsson, 3 november 2015

  Mycket charmig bok om kattens självständighet. Varm beskrivning av vem som bestämmer i en familj med katt.Tyckte om den fina tonen i boken.

 17. En katt vinner i kärlek
  Emilina, 27 oktober 2015

  Jag tyckte mycket om boken,mest för att det var kärlek som växte fram långsamt och
  som skildrades så enkelt ,så ärligt.Dessa små mjuka varelser,med ögon som tittar rakt in
  i våra,ja de flesta faller på stup ! Men,där finns ett MEN,väl inne hos oss får vi lära att
  dessa ljuvliga mjuka varelser är katter som har sina medärvda instinkter kvar.Alltså:
  små klor kan riva på bästa soffan, man kissar på husses eller mattes viktiga papper
  för att få uppmärksamhet,man vill inte ligg... Läs hela recensionen

 18. Mycket trevlig!
  Jonte, 9 oktober 2015

  Förutom att relationen mellan kissekatt och husse beskrivs på ett så sympatiskt sätt, så får läsaren också lära sig lite. Vad husse funderar på med anledning av att den lilla spinnande och självständiga raringen bestämt sig för att ingå i hushållet. Bland annat omnämns T.S. Eliot, Nobelpristagaren, som skrev diktsamlingen om katter som långt senare blev grunden till musicalen Cats!

 19. Till kattvän!
  kerstin, 5 oktober 2015

  Som kattägare känner man igen sig och sitter och ler ibland! En katt i sängen är värmande och gôtt för psyket...

 20. Gubbe och katt
  Gunborg Ekholm, 2 oktober 2015

  Så är livet med en katt o man blir kattberoende. Välskriven en bok att stilla njuta av lagom tjock inte tung att hålla i.

 21. För alla kattvänner
  Carin Grönlund (Nymö), 25 september 2015

  För oss som älskar katter är detta en bok som bekräftar vad vi alltid har vetat - en katts förtroende är en ynnest! En mysig kåserisamling om hur en målmedveten liten katta glider in hos ett äldre lundapar, som aldrig tänkt skaffa katt!

 22. En helt underbar Sannsaga
  Curt Erik Berndorff Johansson, 22 september 2015

  Har knappt läst hela boken men redan skaffat en KATT..En fcinerande berättelse som med enkla ord
  skapar varma känslor.Köp boken ,Läs den om och om igen .Gebort dn tillnågon Du tycker om ochn är värd de.

 23. Inte så bra som väntat
  Maria Råttan, 14 september 2015

  Stundtals väldigt rar bok om hur en liten vilsen kan kan förändra tillvaron för en hel familj. Ibland tycker jag att det blev lite väl mycket fokusering på psykologi, man tappade farten i läsandet.

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Nils Uddenberg