Med Gud på vår sida : religion och våld genom historien (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
662
Utgivningsdatum
2016-03-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Översättare
Peter Handberg
Originaltitel
Fields of Blood. Religion and the History of Violence
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
235 x 165 x 45 mm
Vikt
1081 g
SAB
Hc
ISBN
9789127144569
Med Gud på vår sida : religion och våld genom historien (inbunden)

Med Gud på vår sida : religion och våld genom historien

(13 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-03-05

Slutsåld

"En modig bok .... Kan man få ge den här boken som globalt lästips?"
DN

Karen Armstrong, en av vår tids största auktoriteter inom religionshistoria, sveper över hela den mänskliga historien i sökandet efter svaret på en brännande fråga: är religion orsaken till vår bloddränkta värld? Hennes svar blir ett övertygande nej: från sumerernas markstvister, via de kristna korstågen och 1600-talets europeiska slagfält, till våra dagars al-Qaida och IS ser hon i stället politiska härdar överallt, som ständigt använt religionen som bränsle. Det räcker, menar Armstrong, att se vad det sekulariserade 1900-talet förde med sig i form av världskrig, atombomb och folkmord för att se att religion knappast är upphovet till våra konflikter.

Modigt, lärt och utmanande tecknar Armstrong ett porträtt av mänskligheten som kommer att få varje läsare att se på krigets förödande orsaker och verkningar på ett nytt sätt.

Den brittiska religionshistorikern Karen Armstrong har i en lång rad internationellt uppmärksammade böcker och tv-serier studerat religionens roll i ett brett historiskt perspektiv.

Originalets titel: Fields of Blood
Övers. Peter Handberg

 

"Har du uppfattningen att religion ersatt politik som orsak till krig och våld? I så fall är du inte ensam. Men läs religionshistorikern Karen Armstrong. Hon tar ett djupt grepp om historien, från jägarsamhället, över jordbrukssamhället till modern tid med kapitalism och en ny global terrorism. Hennes tes är djärv och kontroversiell: våld har sällan med religionen i sig att göra, utan med expansiva makthavare som använt människors religiösa och andliga behov för att stödja strukturellt våld."
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"Karen Armstrong skriver både allmän historia och religionshistoria. Hon tar med läsaren på en svindlande färd genom den tid då människorna levde som jägare och samlare, sedan genom den agrara tidsåldern, och så småningom in i modernitetens omskakande period ...  intressant är det, hela vägen. Och välskrivet ... Med Gud på vår sida kommer att väcka het debatt."
Birger Thureson, Dagen

"Mellanöstern står i fokus, men boken startar redan i Mesopotamien för att därefter beskriva några av de mest inflytelserika religionerna och deras krigiska historia. I en tid när åsikter om religiös extremism duggar tätt men fakta ofta saknas är det en viktig bok. Dess historieskrivning är häpnadsväckande detaljrik och argumentationen skarp."
Militär historia

En högaktuell bok Kommer att skapa livlig debatt med tanke på vad IS och andra uppviglare gör i religionens namn i dag.

FINANCIAL TIMES
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Med Gud på vår sida : religion och våld genom historien. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. religionshistoria
  ingrid svensson, 2 maj 2017

  Karen Armstrong har breda perspektiv ang religioner. Hon är mycket kunnig, så myckenhet av information att jag får läsa den i omgångar. Att krig inte beror på religionernas olika syn utan att det är maktbegär som styr. En mycket läsvärd bok.

 2. Bra översikt
  Martin , 14 november 2016

  Armstrong är minst sagt strålande på att popularisera. Här går hon snabbt och effektivt igenom hur religionens uttryck hela tiden har varit knutna till "civilisationens problem", dvs. det faktum att klassamhällen vilar på ett strukturellt våld. Översiktligt och intelligent.

 3. Fantastisk historisk översikt. Ett livsverk.
  Björn Wiklund, 17 augusti 2016

  Jag lärde mig verkligen mycket av detta utomordentliga verk. Visserligen brist på bilder, men utförliga beskrivningar av religionskrig från flera tusen år före vår tideräknings början kompenserar för detta. Dessutom en väl täckande referenslista.

 4. Med Gud på vår sida
  Nils Göran Wiklund, 7 april 2016

  Det är en bok som inte är så lätt att ta till sig. Inget att sträckläsa utan man får ta den i små portioner. Men den är intressant,ger många aha upplevelser.

 5. Vilken fantastiskt bra lärobok i historia!

  En "otroligt" bra historisk sammanfattning av sådant man, som historiskt intresserad, kanske läst, men inte kunnat sätta in i ett riktigt "sammanhang"! Från Gilgamesh och Mahabharata med Bhagvadad-Gita till Andra världkriget och de senaste "Jihadisterna".

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Karen Armstrong