Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
386
Utgivningsdatum
2019-02-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127145924

Från krog till krog E-bok

svenskt uteätande under 700 år

E-bok,  Svenska, 2019-02-15
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Restaurangen är en yngling, historiskt sett - den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev behovet av sådana platser en viktig angelägenhet, både från kungligt och kyrkligt håll.
Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårkök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra egna dagars foodtrucks och fast food - här berättas alla dessa ställens politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historia. Vad serverade de, vilka förordningar reglerade dem, vilka besökte dem, hur umgicks man där?

Från krog till krog tilldelades Måltidsakademins pris 2018 i kategorin Historisk måltidslitteratur med nomineringen:
"Nu är den här, det standardverk om uteätandets historia, som vi väntat på! Det är en sann ynnest att ledsagas av paret Jönsson och Tellström genom sju seklers myller av tavernor, brännvin, menyer och förordningar Ambitiöst, roande och ytterst matnyttigt!"
Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst och är känd från tv-programmen Historieätarna och Bye Bye Sverige.
Håkan Jönsson är etnolog och f.d. kock. Bland hans tidigare böcker märks Den gastronomiska revolutionen.
------------------------------------------------------------------------------------------------
"Från krog till krog är det standardverk som tidigare har saknats, en grundkurs för både dem som jobbar inom näringen och för intresserade brukare av den. Anslaget är översiktligt, men med tillräckligt många och konkreta nedslag för att historien ska komma till liv på sidorna."
Svenska Dagbladet

"Det är ett vackert, gediget och oavbrutet underhållande verk som följer ute ätandet från ölbodarna till vår tids gastronomiska revolution."
Dagens Nyheter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna