Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2017-12-11
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Paulsrud, Lars (form) / Svedberg, Maria (form)
Dimensioner
235 x 165 x 15 mm
Vikt
483 g
SAB
Vlbd,Doef
ISBN
9789127147058
Makt och psykoterapi (häftad)

Makt och psykoterapi

Häftad Svenska, 2017-12-11
363
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Status och makt påverkar hur vi pratar och förhåller oss till varandra. Några kända makthierarkier handlar om kön, klass, etnicitet, ålder och funktionsnedsättning. Dessa utspelar sig i alla relationella sammanhang - även i psykoterapi.

Relationen mellan klient och terapeut är inte jämlik. Terapeuten har mer makt utifrån sin utbildning och anställning, medan klienten ofta är i kris eller har svårigheter och är i behov av den hjälp som terapeuten kan erbjuda. Vilka former av makt kan gestalta sig i samtalet och hur kan makten påverka psykoterapin?

Den här boken vill bidra till ökad förståelse för vad makt är, hur den yttrar sig i psykoterapi och hur makt kan utjämnas. Vinsterna med maktutjämning är många. Det kan stärka alliansen och samarbetet mellan klient och terapeut, göra terapeuten mer träffsäker i sina bedömningar, vara en hjälp i att anpassa behandlingsupplägget - och därmed bidra till färre avhopp och ett bättre utfall av terapin.

Författaren undersöker och ger kunskap om jämställdhet, mångfald, fördomar och normer. Här finns också fördjupande kapitel om genus/kön, sexualitet, allians, språk och kommunikation, samt fallexempel med maktanalyser. De teoretiska verktyg som genomsyrar innehållet är kulturpsykologi, intersektionalitet och normkritik. Författaren visar också hur dessa perspektiv kan införlivas i en fallkonceptualisering i KBT med maktperspektiv. Till varje kapitel finns reflektionsfrågor och övningar som hjälper läsaren att öka sin medvetenhet om makt och att omsätta kunskapen i praktisk handling.

Boken vänder sig till psykolog- och psykoterapistuderande samt till yrkesverksamma psykologer, psykoterapeuter, psykiatri- och vårdpersonal.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Makt och psykoterapi
  2. +
  3. Användbar evidens : om följsamhet och anpassningar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Användbar evidens : om följsamhet och anpassningar av Henna Hasson, Ulrica Von Thiele Schwarz (häftad).

Köp båda 2 för 821 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »