Nyttiga människor : migranter, människosyn och historien bakom flyktingkris (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
443
Utgivningsdatum
2016-01-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
178 x 110 x 25 mm
Vikt
257 g
SAB
Ohd
ISBN
9789127147720
Nyttiga människor : migranter, människosyn och historien bakom flyktingkris (pocket)

Nyttiga människor : migranter, människosyn och historien bakom flyktingkris

(2 röster)
Pocket Svenska, 2016-01-09
79
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Det är bra och välskrivet, upplysande och starkt, kanske det viktigaste som skrivits om migrationsfrågor sedan Gellert Tamas De apatiska 2009. Qviström berättar om allt han ser och ställer frågor, inte minst till sig själv. Dömer ingen (knappt ens SD), moraliserar ogärna men släpper aldrig heller själva moralfrågan: vilket är vårt ansvar?"
Lars Linder, Dagens Nyheter

"Nyttiga människor är en av årets främsta reportageböcker."
Norrköpings Tidningar

"Gör dig själv en tjänst och läs Nyttiga människor. Sedan förstår du en av vår tids viktigaste och mest orättvisa politiska frågor lite bättre."
Smålandsposten

"När uppstår egentligen ansvar? 'Nyttiga människor' är en djupt humanistisk bok som ständigt brottas med sig själv och som aldrig erbjuder några enkla svar. Lita på att den kommer att få dig att känna."
Anders Mildner, Expressen

"En av de viktigaste böcker som har skrivits på svenska på flera år."
Borås Tidning

"En lysande bok som inte lämnar läsaren någon ro."
Upsala Nya Tidning

"Ett starkt och personligt reportage om verkligheten bakom EU-invandringens moment 22. Och 23. Och 24. Om dem som så gärna får asyl bara de tar sig hit vilket de inte får. Om dem som fått avslag och måste återvända fast de inte kan. Om dem som fått komma mot intyg att de har jobb men tvingas arbeta gratis. David Qviström har nosat längs EU:s befästa gränser, bland gömda flyktingar och i romsk misär, men också talat med politiker, poliser och byråkrater. Resultat: en bok utan förenklingar, den viktigaste på länge om Sverige, Europa och migrationen."
Lars Linder, Dagens Nyheter

En fiskebåt kollapsar i Medelhavet. En ukrainsk gränsvakt får nya kikare. En man säljer sitt hem i Peru för att jobba som städare i Sverige, men jobbet visar sig vara en bluff. Hur hänger det ihop?
I över tio år har David Qviström rest jorden runt och skildrat såväl gömda flyktingar och asylsökande som kärleksmigranter. Hans nya bok tecknar en efterlängtad helhetsbild av migrationspolitikens moderna historia, från flyktingamnestin till Tobias Billströms tal om "sänkta volymer".

Det är en bred kör av migranter av alla slag, som tillsammans lyfter in migrationsfrågan i det etiska gränsland där den hör hemma. Vad ska en människa göra för att få korsa en gräns? Var drar Sverige gränsen för sitt ansvar? Och vem är egentligen nyttig?

David Qviström är journalist. Under det senaste årtiondet har han i en lång serie reportage skrivit om migranters situation och migrationspolitik. Nyttiga människor är hans andra bok på ämnet.

"Ingenting jag skriver kommer att göra den här boken rättvisa, tänker jag medan jag sitter med boken ännu uppslagen framför mig. Hur ska jag ens börja? ... En lysande bok som inte lämnar läsaren någon ro."
Upsala Nya Tidning

"Det här skulle sättas i händerna på varje semirasist på väg till valurnorna i september. Det här skulle varenda politiker som har minsta möjlighet att påverka behöva läsa. Nyttiga människor är nämligen inte bara ett lysande journalistiskt arbete, utan tränger rakt in i kärnan av vår egen existens."
Borås tidning

"Oavbrutet viktigt ... ett levande och angeläget grepp om migrationsfrågorna och de personer som drabbas. Hans bok är lång och gedigen, faktaspäckad men ändå levande och så känns den oavbrutet viktig. David Qviström lyckas gå från politiska beslut i Sverige och EU, genom personliga reportage om människor i krig, misär och fattigdom, till att göra de stora sammanhangen synliga och begripliga. David Qviström skriver om den oerhörda paradoxen i att Sverige och andra EU länder har flyktingmottagande och asylprogram samtidigt som det inte finns några lagliga vägar in i EU. Därför flyktingsmugglare. Därför hundratals döda i Lampedusas hamn.&quo
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nyttiga människor : migranter, människosyn och historien bakom flyktingkris
  2. +
  3. Sverige, en (o)besvarad kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sverige, en (o)besvarad kärlekshistoria av Nivin Yosef, Lejla Hastor (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av David Qviström

  • Tio lektioner i manlighet

    David Qviström

    "Tio lektioner i manlighet" är en föga smickrande bruksanvisning om hur manlighet kan fungera. Det är också en berättelse om hur våra föreställningar om oss själva följer med oss hela livet, men också om hur svårt det är att våga älska någon på ri...