Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2016-01-16
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
177 x 110 x 15 mm
Vikt
151 g
SAB
Lz Fried, Hédi
ISBN
9789127148062
Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz (pocket)

Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz

(31 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-01-16
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Läs boken som ständigt kommer i nya upplagor världen över.

"Jag berättar om mitt liv, om min barndom och uppväxt, om gettot, om transporten i boskapsvagnarna, om selektionen, om vistelserna i Auschwitz och de olika arbetslägren, om befrielsen i Bergen-Belsen, om de vita bussarna och om vägen till paradiset i Sverige."

Skärvor av ett liv är en ögonvittnesskildring av livet som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren, om förintelsen av sex miljoner judar - som vissa påstår aldrig har ägt rum. Hédi Fried är en av de få överlevande som ännu finns kvar och kan berätta sanningen om vad som verkligen hände.

Elie Wiesel, mottagare av Nobels fredspris 1986, skrev såhär om Hédi Frieds bok:
"Denna bok är mer än en personlig dokumentation; den är ett vittnesbörd, djupt gripande och skakande."

Hédi Fried är författare och psykolog. Hon är engagerad i att sprida kunskap om rasism och demokrati och har föreläst mycket i skolor och internationellt. Hédi Fried utgår i böckerna
Skärvor av ett liv, Livet tillbaka, Ett tredje liv och Livets pendel från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern (idag Rumänien). Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar år 1945. År 1998 mottog hon regeringens medalj Illis Quorum av åttonde storleken, år 2000 mottog hon Natur & Kulturs kulturpris och 2015 fick hon Raoul Wallenbergs pris.

Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz
 2. +
 3. Ett tredje liv : från jordbävning i själen till meningsfull tillvaro

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett tredje liv : från jordbävning i själen till... av Hédi Fried (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur orkar man överleva och gå vidare?
  Jan Årman, 9 mars 2021

  Att hon bara orkar återge hennes historia från koncentrationsläger och alla hemskheter de utsattes för. Har läst hennes 4 böcker som ger en väldigt bra insyn hur de varit att ta sig vidare även efter och hur det påverkat deras barn, generationen efter som inte var med men ändå känt av via föräldrarna.

 2. Rörande
  @bokslukarfeministen, 30 april 2020

  Skärvor av ett liv är en väldigt rörande bok, och även fast en har hört så många berättelser från förintelsen så tycker jag fortfarande att en blir chockad varje gång över hur grymma människor kan vara, och så är även fallet här. Fried berättar med en detaljrikedom som tyder på att hon minns väldigt väl, vilket påminner oss andra att aldrig glömma det som hände. Av mig får den ⭐⭐⭐⭐/5.

 3. Skärvor?
  Britt Garmaeus, 14 januari 2020

  Bra beskrivning, där läsaren får en inblick hur vidrig tiden var och hur människor kan behandla varandra under påverkan av makt och indoktrinering. Boken behövs läsas och därför är det bra att det är lätt att läsa den.

 4. En judisk kvinnas skildrar sin barn- och ungdom
  Ariadne, 13 februari 2018

  En berättelse om hur ett gott liv förändras till ett plågsamt helvete, hur människor förändras och hur kamratskap uppstår och bryts sönder.
  Intressanta skildringar av barndomen och ungdomen i Transsylvanien, hur trycket från nazisterna ökade och slutligen transport till lägren. Vi får delta i livet som lägerfånge och se hur strategierna för överlevnad kunde se ut. Befrielsen och resan till Sverige skildras mer summariskt, men det är inte huvudämnet i boken.

 5. Gripande
  Bokmalen, 15 maj 2017

  En gripande och stark skildring av vad som hände en judefamilj under kriget. Att historien är självupplevd gör den ännu hemskare.

 6. Jätteviktig skildring
  Siv , 28 september 2016

  En verkligt rörande och bra skildring av vad författaren genomlidit. Detta borde aldrig ha fått hända. Får aldrig glömmas! Borde läsas av alla!

 7. Viktigt tidsdokument
  doris fischer, 27 maj 2016

  En bok som är viktig. Jag uppskattar att författaren skrev sin historia.
  Alla berättelser om olika människoöden från denna period är otroligt viktiga.
  Läs den och berätta den vidare till kommande generationer.
  Det har jag gjort.
  Låt det aldrig hända igen.

 8. Livsviktig
  ubban, 26 april 2016

  Den här boken bör läsas av alla.
  Den kan inte lämna någon oberörd.
  Inte någon ska behöva bli utsatt för liknande vidrigheter.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Hédi Fried