Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2016-10-22
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Eva Johansson
Originaltitel
Sonyon i onda (Pojken kommer)
Medarbetare
Gunnarsson, Klara (form)
Dimensioner
205 x 131 x 23 mm
Vikt
382 g
SAB
Hce
ISBN
9789127149076

Levande och döda

(11 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2016-10-22
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Skickas inom 0-1 vardagar
  79
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  172
Visa alla 2 format & utgåvor
"Levande och döda" börjar med ett stort antal mänskliga kroppar uppradade längs väggen i en gympasal. Det stinker i värmen, uppsvällda tår sticker ut under lakanen »som tjocka stumpar ingefära«. Det är 1980, platsen är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot regimen har just mördats av militären i en massaker. I massan av dödade unga människor vandrar en pojke, Dong-ho, omkring. Han letar efter sin vän. När han hittar honom, kommer han då att vara levande eller död? Och vad händer med själen hos den kropp som slutar leva?

I en serie länkade episoder som rör sig från 1980 fram till vår tid, gör berättaren nedslag i ett samhälle präglat av censur och skräckfylld tystnad. Samtidigt finns hela tiden en mäktig drivkraft att minnas, berätta och ge mänskligheten tillbaka till dem som berövats den.

Med "Levande och döda" introduceras den mångfaldigt prisbelönta Han Kang på svenska. Hennes roman är ett stilistiskt mästerverk vars klara skönhet kontrasterar mot den brutala materian. Liksom en Primo Levi eller en Solsjenitsyn, tar hon sig an den stora och svåra frågan om människors handlingar, deras potential för grymhet och ömhet.

Han Kang är född i Kwangju, Sydkorea och flyttade till Seoul vid tio års ålder. Fyra månader senare inträffade i hennes forna hemstad den massaker som "Levande och döda" behandlar. Hon debuterade som författare 1993. 2007 kom "Vegetarianen", den kortroman som blev hennes genombrott utanför Sydkorea och som i skrivande stund är nominerad till det internationella Bookerpriset. Den utkommer på svenska våren 2017.

"En av världens bästa författare just nu. Vilken lycka därför att Han Kang introduceras på svenska i dagarna. (...) Han Kang är en sådan författare som på samma gång kan skriva med ett materiellt och spirituellt perspektiv. Vid det blodstänkta gingkoträdet utanför provinskontoret svävar andarna från de som dött i klasskampen. Det är obehagligt och vackert på samma gång."
Rasmus Landström, Dagens ETC

"['Levande och döda'] får läsaren att öppna ögonen för andra världar. Man vill veta mer, bredda sin kunskap, tränga djupare in. Kort sagt: man vill inte att boken ska ta slut. /.../ Det är en, i alla avseenden, hisnande läsning. /.../ I Han Kangs komplexa människovärld flyter allt samman: liv, död, klass, genus. Och inget får överrösta det andra. Det är enastående."
Anders Sjögren, Västerbottens-Kuriren

"Berättelsen är i det närmaste outhärdligt hemsk, men skriven på så vacker prosa, med sådan inlevelse, att det omöjligt går att lägga den ifrån sig. Det är en bok att läsa och läsa om."
Maria Hamberg, Dala-demokraten

"Brutalt vacker skildring av nationellt trauma"
"Gripande är ett svårt ord, lite sött och violett, som om man konsumerade en skildring för att föras bort. Men jag tror det är närmast ändå. Den här romanen är, förutom språkligt oerhört säker (bara att välja ordet nobel för hur en lindad och gravsatt kropp blir värdesatt av den omsorg som visas den) djupt gripande. Det var länge sedan jag läste om så mycket kärlek."
Ulrika Milles, SVT Kulturnyheterna

"Det är en känslomässig erfarenhet, att läsa Han Kang. Hon är också poet, och skriver sin roman okonventionellt, på en hårtslående rytm, men med ett behärskat ursinne. Hon påminner om att författarens uppgift kan bestå i att ge uttryck för en rättskänsla. Det här är ett sällsynt lyckat möte mellan dokumentären och fiktionen. (...) På så sätt kan du läsa Han Kang som en författare som uträttar lika storslagna saker som Primo Levi och Aleksijevitj. Det vill säga, skapar en litteratur som dokumenterar verkligt material och samtidigt visar oss vad en människa är."
Björn Kohlström, Jönköpings-posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Levande och döda
 2. +
 3. Jag tar inte farväl

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag tar inte farväl av Han Kang (inbunden).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Levande och döda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En stark text om grymheter som väst översett med
  Lars Schaff, 24 augusti 2017

  Oumbärlig som dokument över en massaker som vi vet mycket lite om. Upproret i Kwangju hade exakt samma grunder som motsvarigheten på Himmelska Fridens Torg nio år senare (som vi hör desto mera om): studenter och arbetare i kamp för demokrati mot en diktatur. Skillnaden var att vi räknade Sydkoreas diktator till vår sida. Därav skillnaden i våra mediers intresse. I jämförelse var massakern i Kwangju mera omfattande och blodig än den i Peking.

  Han Kang behandlar ämnet rent litterärt oc... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Han Kang