Utopia för realister : Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2018-03-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Per Holmer
Originaltitel
Gratis geld vor iedereen
Dimensioner
220 x 145 x 30 mm
Vikt
474 g
SAB
Qaa
ISBN
9789127152885

Utopia för realister : Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbet

hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet

(4 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-03-03
228
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet.

I en tid då mänskligheten har större resurser än någonsin - hur kan det komma sig att så många har gett upp hoppet om stora framsteg? Och när datorer kan åstadkomma i princip vad som helst, varför vågar människor inte tro på sin förmåga att åstadkomma någonting?

Utopia för realister är en rättfram och underhållande plädering för att bryta vanmakten och göra utopierna till verklighet. Från slaveriets avskaffande till demokratins genombrott är historien full av milstolpar som länge betraktades som helt orealistiska. Idag är de centrala delar av mänsklighetens framstegshistoria.

I denna internationella succébok går historikern Rutger Bregman rakt på sak och skildrar de stora reformer som vi faktiskt kan genomföra här och nu. Vi kan lösa problem som hemlöshet, fattigdom och övertidsarbete, och det behöver inte ens vara särskilt svårt. Det enda som krävs är att vi vågar tänka stort.

Rutger Bregman är historiker och författare till fyra böcker om historia, filosofi och ekonomi. När Utopia för realister kom ut i Nederländerna gav den upphov till en livlig debatt om medborgarlön.

Översättning: Per Holmer

"En briljant bok. Alla borde läsa den." - Richard Wilkinson, författare till Jämlikhetsanden

Ur boken:
Augusti 1969 lade president Nixon fram en proposition om en blygsam medborgarlön, som han kallade "den viktigaste sociallagstiftningsåtgärden i nationens historia". Han menade att babyboom-årskullarna skulle komma att åstadkomma två saker som de föregående generationerna hade ansett som omöjliga. Utöver att landsätta en man på månen (vilket i själva verket hade inträffat en månad tidigare) skulle de unga dessutom - och det en gång för alla - utrota fattigdomen. Enligt Vita husets beräkningar var nittio procent av tidningspressen entusiastisk. Nationella kyrkorådet stödde tanken, liksom fackföreningarna och till och med näringslivet. Folk som ville glänsa drog till med ett citat från Victor Hugo: "Inget är starkare än en idé vars tid är kommen." Äntligen tycktes marken vara röjd för införandet av en garanterad basinkomst.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Utopia för realister : Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbet
 2. +
 3. I grunden god : en optimistisk historia om människans natur

De som köpt den här boken har ofta också köpt I grunden god : en optimistisk historia om männ... av Rutger Bregman (häftad).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Utopia för realister : Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rättvisa är realistiskt
  Oskar Brandt, 24 september 2018

  Författaren visar lättfattligt och spännande med mycket empiri hur välfördsreformer som arbetskraftsinvandring och medborgarlön är möjliga och gynnar hela samhället.

 2. Positiv bok men för ytlig
  Gunkan, 19 juni 2018

  Bregman tar upp många frågor om hur vi kan organisera samhället framgent om digitaliseringen innebär att vi inte behöver eller ens kan erbjuda arbete åt oss alla. Hans bakgrund om medborgarlön från USA är intressant eftersom jag inte sett den tidigare. Dock missar han att göra ens en överslagsberäkning om det är genomförbart. Den stora frågan med digitalisering är nämligen vilka skattebaser som kan finnas när det inte längre finns någon avsevärd inkomst att beskatta.

  Det här exemple... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Rutger Bregman