Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
458
Utgivningsdatum
2021-03-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Lotta Eklund
Originaltitel
Bienes historie
Dimensioner
30 x 180 x 110 mm
Vikt
255 g
SAB
Hce
ISBN
9789127153578

Binas historia

(26 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-03-12
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.

I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som framträdande biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Ska hans revolutionerande bikupa äntligen säkra försörjningen och äran?

I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men år 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?

Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Tao bär på drömmen att hennes egen son ska bli en av de utvalda som får gå i skolan, men ambitionerna leder till en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.

Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom. Binas historia är hennes första vuxenroman och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo.

"Binas historia är komplex och ytterst välskriven, därtill spännande som en psykologisk thriller."
Svenska Dagbladet

"En fantastiskt intressant, spännande och mångbottnad historia /.../ En klar fyra."
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

Binas historia skulle jag vilja beskriva som en korsning mellan Hungerspelen och Margaret Atwoods briljanta MaddAddam-trilogi. Den kretsar kring möjligheten av en global miljökatastrof, men kryllar också av känsligt återgivna skildringar av relationer mellan föräldrar och barn."
Ulrika Kärnborg, Expressen

"en skicklig och spännande ödesberättelse"
Joar Tiberg, Aftonbladet

"en oavbrutet spännande bladvändare."
Per Carlsson, Motala & Vadstena Tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Binas historia
 2. +
 3. Blå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Blå av Maja Lunde (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Binas historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst och tankeväckande
  butomusu, 7 april 2023

  Så skickligt hon fångar läsaren i de tre parallella historierna som alla kretsar kring bin och pollinering. Tankeväckande, skrämmande, lättläst och tyvärr ganka realistiskt.

 2. Tråkig och rörig
  Lili-Anne Aldman, 10 januari 2023

  Jag gillade inte denna bok, men jag lyckades heller inte komma igenom den. Den var rörig med sina flerfaldiga perspektiv, som tyvärr inte gick att få ihop.

 3. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 17 juni 2021

  Bina är inte bara den sammanhållande länken mellan de tre berättelserna i Binas historia. Det är också de som möjliggör eller tvingar fram den nödvändiga förändringen eller omställningen i samtliga av huvudkaraktärernas liv. De kämpar för att hitta en balans mellan att hålla fast vid de gamla, beprövade levnadssätten och att våga något helt nytt. Under processens gång upptäcker de sanningar både om sig själv och om sin omvärld som inte är enkla att ta till sig.
  För mig blir det här tre b... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Maja Lunde