Det moderna trettioåriga kriget : Europa 1914-1945 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
343
Utgivningsdatum
2019-01-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
234 x 162 x 25 mm
Vikt
647 g
SAB
Ka.5
ISBN
9789127153707

Det moderna trettioåriga kriget : Europa 1914-1945

(6 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-01-09
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Det är en både läsvärd och tänkvärd bok Karlsson har skrivit." Svenska Dagbladet

"en hantverksskicklig och självständig syntes som förmår föra fram förklarande resoneman vars mångsidighet är svåra att göra rättvisa i en recension /.../ en stor bok av internationellt snitt." Aftonbladet

"en mycket välskriven bok som har ett analytiskt djup som gör den till ett nöje att läsa." BTJ

Första hälften av Europas 1900-tal dominerades av två katastrofala världskrig. Det första utbröt 1914 och det andra slutade 1945. Däremellan hann Europa skåda en rad nya totalitära stater, kortlivade allianser, finansiella härdsmältor, exempellösa folkmord och brutala inbördeskrig. Det som senare fick heta mellankrigstiden var inget annat än en halvlekspaus.

För att förstå de båda världskrigen och tiden däremellan bör de betraktas tillsammans, inte var för sig. Man kan inte förstå skottet som Adolf Hitler dödade sig själv med 1945 utan att gå tillbaka det skott som Gavrilo Princip avfyrade 1914. Epoken bildar ett slags modernt trettioårigt krig – inte utan likheter med det trettioåriga krig som utspelades på samma område fyra hundra år tidigare.

Här skildrar professor Klas-Göran Karlsson denna tid, då Europa nådde sin absoluta nollpunkt, samt vilka lärdomar vi kan dra för att inte hamna där igen.
Det är en både läsvärd och tänkvärd bok Karlsson har skrivit. /... / När man läst Karlssons bok om Europas väg mot katastrofen kan man inte annat än förundra sig över att fred och demokrati blivit möjliga i denna plågade världsdel.

Svenska Dagbladet

en hantverksskicklig och självständig syntes som förmår föra fram förklarande resoneman vars mångsidighet är svåra att göra rättvisa i en recension /.../ en stor bok av internationellt snitt."

Aftonbladet

en mycket välskriven bok som har ett analytiskt djup som gör den till ett nöje att läsa."

BTJ

man lägger ifrån sig boken med en känsla av att begripa litet mera av hur historien format den tid vi lever i.

Östra Småland

Klas-Göran Karlsson betraktar decennierna då Europa förstördes om omskapades ur ett helikopterperspektiv. Hans bok fungerar som en varning för vår tid.

Sydsvenskan

Det moderna trettioåriga kriget är en bok med många tänkvärda perspektiv och som ger en större förståelse för de stora sammanhangen. Tyngdpunkten ligger på den politiska och ideologiska utvecklingen i Europa – särskilt den parallella utvecklingen i första världskrigets förlorarstater Tyskland och Ryssland/Sovjetunionen – men författaren gör också intressanta avstickare till trenderna inom
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det moderna trettioåriga kriget : Europa 1914-1945
  2. +
  3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det moderna trettioåriga kriget : Europa 1914-1945. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. 1990-talet
    Lars Friman (Örebro), 30 september 2021

    Intressanta perspektiv som följs upp i boken Urkatastrofen av samma författare. Det mesta gick fel när kriget började och när "segrarna" i Versailles försökte få slut på kriget men bara skapade underlag för en fortsättning. Den stora frågan är hur man skapar FRED.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Klas-Göran Karlsson