Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2017-11-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
220 x 160 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Lz Rosling, Hans
ISBN
9789127154872

Hur jag lärde mig förstå världen

(193 röster)  |  Läs 28 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-11-07
257
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
"Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon." - Hans Rosling

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Factfulness utkommer våren 2018.

Sagt om Hur jag lärde mig förstå världen:

"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." Expressen

"... stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik ... Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" Göteborgs-Posten

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." SVT Gokväll

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hur jag lärde mig förstå världen
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 336 kr

Kundrecensioner

Det finns 28 recensioner av Hur jag lärde mig förstå världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En erhört spännande livsberättelse
  Buffalo Bengt , 28 juni 2020

  Hans Rosling gjorde sitt för att bidra till en klyftigare värld med den helt briljanta boken Factfulness. I denna boken får man lära känna mannen bakom insikterna och hans livsberättelse är nära nog lika spännande som Factfulness. Boken är skriven med lika mycket ödmjukhet som humor och det känns uppfriskande med en man som på så osvenskt manér kunde stå upp för att han faktiskt var vidrigt bra på sin sak.

  Bör läsas i nära anknytning till Factfulness.

 2. Kände ren läslusta
  IngaLill Marie Gulle, 22 januari 2019

  Så väl skriven o så väl beskrivet att var menig var betydand och viktig i sammanhanget. Fängslande i sin helhet.

 3. En bok att minnas
  Bokloppan (Luleå), 28 juni 2018

  Det här är boken som alla borde läsa! Rosling berättar rakt på sak men ändå både roligt och engagerande. Full med nyttig kunskap som ger aha-upplevelser, nya insikter och nya perspektiv.

 4. En fantastisk och lättläst bok
  Sveneo Pall, 11 juni 2018

  Hans Rosling berättar här om sitt liv med en fantastisk känsla som gör att det är svårt att sluta läsa boken.
  En mycketbläsvärd bok.

 5. Vidgat min syn på världen
  Elke Warnas, 7 juni 2018

  Har givit mig nya perspektiv på livet. Öppnat mina ögon för hur vi betraktar andra i lyset av våra väst inriktade normer

 6. Intressant och lärorik läsning
  Elisabet Tärneberg, 31 maj 2018

  En personligt skriven biografi, lärorik och intressant. Högaktuell om skillnaderna mellan den rika och fattiga världen. Författaren bjuder på sig själv.

 7. Bör läsas av alla, oavsett samhällstillhörighet.
  Björn Anders Eller, 28 maj 2018

  Mycket bra, välskriven, lättläst och lärande. Borde läsas av alla oss 30-50-talister med våra ofta förutfattade meningar om "oss" (västvärlden) och "de" 2 och 3;e världen. Hans Roslings uppdelning av världen i 4 delar är mycket bättre - och mer sann.
  Rekommenderas att läsas före den andra boken "Factfullness".

 8. Spännande och innehållsrik läsning!
  Gun Carnbrand, 11 maj 2018

  Mycket spännande och läsvärd bok, skriven på ett enkelt och begripligt sätt om svåra saker som händer i världen och på det privata planet. Verkligen en bok som är värd att läsa!!

 9. Lär känna Hans bakom rubrikerna.
  Evy Andersson, 10 maj 2018

  Mycket givande och intressant läsning om en fantastisk människas osjälviska gärningar för världens befolkning. Vi får följa med på hans livsresa och lära känna honom lite närmare.

 10. Läs den och reflektera över tillstånder i världen
  Kjell R Johansson, 27 april 2018

  En av de bästa böcker jag läst som på ett nästan sifferlöst sätt ger en mycket bra bild över världsläget, och gott hopp om framtiden. En sträckläsningsvarning är på sin plats! Borde ha sin plats i skollitteraturen blan läroböcker - samtidigt som den har klara skönlitterära kvalitéer. Rekommenderas varmt.

 11. Tacksam för att hans utmätta tid räckte till...
  ACR, 5 april 2018

  Utmärkt att utgivningarna av Roslings två sista böcker kom i den ordning de gör. Författarens livsbakgrund gör hans fantastiska insikter än mer imponerande.

 12. Roslings liv
  Frank Grenehed, 21 februari 2018

  En mycket intressant bok om Hans Roslings, alldeles för korta, liv. Hans liv har säkert inspirerat mängder av människor till avgörande arbetsinsatser.

 13. Årets Bok.
  Kristina, 19 februari 2018

  Omtumlande. Lärorik. Spännande. En välskriven och engagerad bok om Hans Roslings liv och gärningar.
  Han tar oss med på sin fascinerande livsresa med värme, nyfikenhet, diplomati och klokhet.

 14. Hans Rosling
  Anne Adolfsson, 24 januari 2018

  En helt fantastisk bok,av en fantastisk man.
  Är så imponerad av hans fantastiska arbete
  att försöka göra livet lite drägligare för dom allra
  mest utsatta och fattigaste i Afrika.Han arbetade nästan hela
  sitt liv med att försöka hitta svar på många svåra sjukdomar b l a
  och framför allt försöka hitta något botemedel som kunde rädda en
  del människor. Tänker att han själv måste ha utsatt sig för många
  faror också under sitt arbete i dessa länder.
  Kan varmt rekommendera denna mycket intressanta bok!

 15. Väldigt tänkvärd bok
  Kristina , 23 januari 2018

  Toppenbra bok rekommenderas varmt. Boken är rolig, eftertänksam och så bra. Att få ta del av Hans Rosling efter hans död, wow

 16. Rekommenderar
  Renate S., 4 januari 2018

  När jag läste boken fick jag ett positivt "flashback" som påminde mig om "Boken om San Michele" av Axel Munthe.

 17. Med kunskap och empati kommer man långt.......
  Maria Karlsson, 1 januari 2018

  Att kunna tala på alla människors olika nivåer är en ynnest. Han är tydlig med det.....Kunskap gör världen godare. Hoppas boken säljs i många exemplar.....

 18. Läsvärd
  Arne Ydrefors, 1 januari 2018

  Lite torrt skriven men man får en tankeställare om hur vi svenskar ser på tredje världen, och inte alltid tro att vi vet bäst.

 19. En fantastisk bok
  Lennart Johansson, 1 januari 2018

  Mycket intressant läsning om Hans Roslings liv. Boken lärde också mig att förstå världen bättre och därmed försöka bidra till att det blir en bättre värld.

 20. Folkhälsa Internationellt
  Ulla Margareta Sellgren, 28 december 2017

  Nutidshistoriskt dokument, belyser viktiga aspekter av folkhälsa. På ett enkelt och rättfram sätt presenterar Hans Rosling sin livsresa i folkhälsans tjänst.

 21. Litet sakfel
  Lars Evert Ljungkvist, 28 december 2017

  Eftersom jag var med när "slarvige Hans" krockade så var det inte en bil utan kamrat på cykel som vållade skadan på "slarvige Hans" framhjul. Gösta, Hans Roslings pappa ordnade så att hjulet blev bra igen.

 22. Följ med Rosling och se världen!
  /KE, 28 december 2017

  Mycket givande läsning om en intressant och inspirerande personlighet med en fascinerande livsresa! Hans Roslings värme och nyfikenhet framträder tydligt i hans vardagliga språk och ger en känsla av ett stillsamt möte över köksbordet. Detta är läsglädje. Rekommenderas!

 23. Viktig bok om Hans Rosling
  Olof Borgå, 12 december 2017

  Roslings sätt att förmedla sina insikter med entusiasm och hetta var unikt. I boken får vi bakgrunden, ärligt och rättframt redovisad.

 24. Han var en stor man
  Anna E. L, 8 december 2017

  Intressant bok, jag fick större förståelse för Hans arbete. Kul att han gav folkhälsoarbetet ett ansikte.
  Synd att en man som Hans lämnade oss alldeles för tidigt.

 25. engagerande läsning
  HuS, 5 december 2017

  mycket välskriven och engagerande bok om Hans Roslings liv och gärning. Han visar framför allt på vikten av att gå till grunden med så kallade fakta och inte låta ideologiska fördomar skymma sikten.
  Och han visar att vår etnocentriska verklighetsuppfattning ofta leder oss fel i vår bedömning av politiska och humanitära frågor.

 26. Fel titel
  LarsS, Lund, 26 november 2017

  Nej, Hans Rosling förstod aldrig världen. Han missade vårt totala beroende av fossila bränslen, det som förklarar de kortsiktiga framsteg han tyckte sig se. Han missade också befolkningsexplosionens förödande effekter i en snar framtid. I stort sett sa han bara vad folk vill höra. Meningslös popularitet.

 27. Vilket liv!!
  Anders I, 22 november 2017

  Då jag hört Hans Rosling föreläsa några gånger, så hade jag höga förväntningar på boken. De överträffades med råge, så boken kan varmt rekommenderas.

 28. Fascinerande läsning

  Det är tragiskt att denna enastående personlighet inte längre kan predika sin visdom för oss. Boken rekommenderas starkt för en större förståelse för vår omvärld.

Visa alla 28 recensioner

Fler böcker av författarna