Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
146
Utgivningsdatum
2018-04-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
94 g
SAB
Lz Fried, Hédi
ISBN
9789127155534

Frågor jag fått om Förintelsen

(22 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-04-01
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Knivskarp. Hédi Frieds bok om Förintelsen är en blivande klassiker." - DN

"Diamanter av visdom." - DI Weekend

"Årets viktigaste bok." - Tara

"Frågorna vars svar öppnar upp hela ens sinne. En påminnelse om att det är hög tid för vår tids protester." - Kommunalarbetaren

"Det här är en bok att älska ... fantastisk i sin enkelhet." - Corren

"Ska du bara läsa en bok i år, läs den här." - Fokus

"Bär alltid på Hédi Frieds lilla bok i fickan och läs i den ständigt. Det kan vara den viktigaste du nånsin har ägt." - Kyrkans Tidning

Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz?
Var man hungrig hela tiden?
När förstod du att det pågick ett folkmord?
Kan det hända igen?

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra frågorna kan vi undvika att upprepa historiens övergrepp.

Hédi Fried (född 1924) är författare och psykolog. Hon är djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism. Hon utgår i detta arbete från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon föddes i staden Sighet och kom efter befrielse från koncentrationsläger i Auschwitz till Sverige.

"Få lyckas uttrycka sig så exakt som hon ... Hennes nya bok, Frågor jag fått om Förintelsen, låter titeln vända på perspektiven. Vad är det vi frågar om, vi som inte var där och inte förstår? ... Och vi behöver Hédi Fried, som är lättläst i ordets bästa bemärkelse. Hon måste ju ha svenska som andraspråk, men lyckas trots det vara en obegripligt begåvad författare med blixtrande klara formuleringar ... Frågor jag fått om Förintelsen är en pärla, en bok som förtjänar sin plats bredvid en klassiker som Viktor Frankls Livet måste ha mening (1968). Precis som han gör Hédi Fried knivskarpa iakttagelser: 'Hur klarade du dig?' säger många elever till mig. 'Jag skulle ha dött.' Man kan tro det, men det är ju så att inte ens att dö är lätt.'"
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Bör vara obligatorisk i varje gymnasieskola för diskussion med pappa."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida

"När man öppnar denna tunna volym - tunna böcker kan vara tydligast av alla - trillar det ur diamanter av visdom ... Jag visade min 13-årige son Hédi Frieds bok och öppnade det tre sidor långa kapitlet 'Vad hjälpte dig att överleva?' En historiebok om Förintelsen hade aldrig fått honom att släppa mobilen och Netflix, men han ville läsa vad hon hade att säga."
Jan Gradvall, DI Weekend

"Årets viktigaste bok. Så stilla, och nästan försynt, vrålar det från boksidorna: 'Det här får aldrig hända igen!' Vi kan alla välja ondska eller godhet."
Kerstin Särneö, Tara

"Jag började läsa en mening, två meningar... och sedan var jag fast. Vi har hört om Förintelsen och vi har läst om den, men att läsa Hédi Fried är ändå som att få kunskapen och insikten på nytt ... frågorna vars svar öppnar upp hela ens sinne ... Min önskan är att alla, både skolbarn och vuxna, läser den här boken. Förtryck och förföljelse och klassificering av människor pågår med förnyat tryck. Hédi Fried skriver: Reaktioner mot orättvisor måste komma när dessa är i sin linda. De borde ha kommit i Tyskland i början a
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Frågor jag fått om Förintelsen
 2. +
 3. Livet som pågår här

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livet som pågår här av Marika Palmér Riviera, Lisa Pelling (häftad).

Köp båda 2 för 280 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Frågor jag fått om Förintelsen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra
  Fleur Delacour86, 23 januari 2023

  Mycket bra bok skriven i intervjuform. Jag tyckte om sättet boken var skriven på trots att den var väldigt enkel, rekommenderas om man vill ha något snabbt och enkelt men samtidigt läsvärt och informerande.
  Läs!

 2. Så viktig, så gripande!
  Johan Larsson, 29 oktober 2021

  Ett välskrivet tidsdokument för en mörk period i människans historia som aldrig aldrig får glömmas bort. Formatet är lättläst och passar på så sätt även yngre läsare.

 3. Förintelsen
  Gun Karin Tejning, 26 maj 2021

  Mycket bra bok pga den handlar om förintelsen som absolut inte får glömma. Den är skriven tillsammans med en som var med.

 4. Glöm aldrig

  Sätt boken i händerna på alla barn och barnbarn. Det som hände får aldrig glömmas. Mycket angelägen påminnelse i den nya tidens politiska verklighet.

Visa alla 4 recensioner