Hur jag lärde mig förstå världen (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (293.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Andreas T Olsson
Utgivningsdatum
2018-02-23
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127155879

Hur jag lärde mig förstå världen Ljudbok

(48 röster)  |  Läs 8 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2018-02-23

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon." - Hans Rosling

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättar-glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok Det här är vår tid, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." - Expressen

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." - Dagens Nyheter

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." - SVT Gokväll

"... stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik ... Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" - Göteborgs-Posten

"En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga." - SvD

"Hur som helst slukar jag boken ... Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria." - Aftonbladet

"Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt" - BTJ

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av e...
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Hur jag lärde mig förstå världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lärorik!
  -, 25 augusti 2021

  Så intressant att se världen genom någon annans ögon på ett så öppet och personligt sätt! Så lärorikt att få följa med på en unik livsresa och få ta del av hur en person som Hans Rosling har kommit till insikt genom möten med andra människor i olika delar av världen!

 2. Att få en inblick i en stor människas syn på värld
  Towe J, 3 juni 2020

  Jag lyssnar på biografin med viss bävan, för att jag vet hur den slutar och den vetskapen är svår att förhålla mig till. Det märks att Hans Rosling har mycket att berätta och det på begränsad tid, men ändå låter han sin bakgrund och vägen fram till idag noggrant komma till tals, nästan för att visa eventuella skeptiker att han visste vad han pratade om. Att ha det fattigt förstod han sig på och han kunde visa på lösningar för att underlätta människors vardag.

  Hans tid som läkare med ... Läs hela recensionen

 3. Helt fantastiskt
  -, 25 november 2018

  Helt helt underbar bok som ger en personlig berättelse om världen! Ger ett perspektiv om ens kunskaper, vad gäller av de vi lärde oss i skolan för länge sedan? Lyssna!

 4. Måste läsas
  Kerstin Catharina Möller, 11 oktober 2018

  En bok som spänner över tid och ger perspektiv och förståelse. Kunskap att dela med sig av. En viktig bok.

 5. Mycket inspirerande bok om folkbildaren
  Mats, 26 maj 2018

  En fascinerande berättelse om Hans Roslings uppväxt, hans period i Afrika, hans forskarinsats och hans senare liv som folkbildare för alla, inklusive världens ledare. För det mesta en ödmjuk berättelse, som också lyfter fram de personer (ofta kvinnor) som han träffat, från fattiga till världsledare samt hans hustru Agneta.
  Saknar lite grann övriga familjens upplevelser under de två åren i Mocambique, men det kanske inte var menat att ingå, eller att den knappa tiden att få till boken inte... Läs hela recensionen

 6. Mycket bra
  -, 12 maj 2018

  Mycket bra och intressant bok om Hans Roslings uppväxt, äventyr och upplevelser; bra och dåliga. Boken påminner oss också om hur långt vi har kommit i sverige på några få generationer och hur snabbt, relativt sett, övriga värden förbättras.
  Andreas T Olsson som läser, gör det lite för långsamt, men gör annars ett bra jobb. Det går ju också att ändra hastigheten på uppspelningen och då blir det perfekt.

 7. En bok som ger förklaring
  Helena, 15 april 2018

  En bok som passar alla från vuxen till skolbarn.
  Hans förklara på ett tydligt sätt att världen inte är uppdelad i I- och U-land.

 8. Lärorikt och ger kloka perspektiv
  Marita Öberg, 10 april 2018

  Tacksam för att Hans Rosling hann skriva ner sina erfarenheter, tankar och upplevelser innan sin bortgång. Så klok. Tar med mig nya perspektiv på livet.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av författarna