Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
277
Utgivningsdatum
2019-03-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127156326
Orden som formade Sverige (e-bok)

Orden som formade Sverige E-bok

(3 röster)
E-bok,  Svenska, 2019-03-06

Styckköp

59

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptäcktsfärd genom svensk idéhistoria.
Dagens Nyheter

Det är välskrivet, ofta roligt och utmanar läsaren att säga emot och fundera på egna bättre exempel.
Aftonbladet

Det brukar ju heta att land ska med lag byggas. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade.

I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord.

Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade.

Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst i det här landet?

Orden som formade Sverige är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt.

Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptäcktsfärd genom svensk idéhistoria.
Dagens Nyheter

Det är välskrivet, ofta roligt och utmanar läsaren att säga emot och fundera på egna bättre exempel.
Aftonbladet

Jag hoppas att 'Orden som formade Sverige' blir vida läst.
Smålandsposten

Åsbrinks bok är av ett eget slag. Den handlar mer om svenskarna än om Sverige. Mer om värderingar, mer om språk och tankevärldar än om årtal och regent- och regeringslängder. Den är fri i tanken, hoppar i tiden när den stöter på paralleller, befruktar de stora linjerna med anakronismer och sidospår, och som lärobok för oss som för ofta tittade ut genom klassfönstret under historielektionerna är den oslagbar.
Västerbottenskuriren

Kapitlet om vad svenskarna visste eller inte kände till om Förintelsen är en av de elegantare avrättningarna av Jan Guillou som skrivits, det apropå hans påstående från häromåret om att svensken intet visste om folkmorden före 1945.
Expressen

Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet. Uppfordrande och stimulerande om svenska ord.
Göteborgsposten

Här finns en lång rad alldeles underbara texter. Kloka och vackert skrivna.
Sydsvenska dagbladet

Hon skriver elegant, humoristiskt, ibland med en ironisk ton, och bakom ligger en imponerande källforskning./.../ Jag hoppas att 'Orden som formade Sverige' blir vida läst.
Borås Tidning

Läsvärt och tänkvärt.
BTJ
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elisabeth Åsbrink