Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-03-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
220 x 150 x 10 mm
Vikt
380 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789127157811

Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga

(8 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2018-03-23
285
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Under andra världskriget drev Socialstyrelsen en rad svenska koncentrationsläger där tusentals "opålitliga" utlänningar spärrades in. Bara ett fåtal av dessa läger var kända för allmänheten. Alla läger bevakades av beväpnade vakter. Under de första krigsåren internerades enbart flyktingar som var aktiva Hitlermotståndare. De frihetsberövades på obestämd tid och utan möjlighet till rättslig prövning.

De svenska koncentrationslägren är en hittills föga belyst sida av den svenska anpassningspolitiken mot Hitlertyskland under kriget. Bilden av Sverige som en trygg fristad för flyktingar undan Tredje riket får sig en ny törn genom denna bok som baseras på helt ny och omfattande forskning i tidigare hemligstämplat arkivmaterial.

Boken innehåller ett unikt bildmaterial på interner, lägerchefer och vakter. Dessutom ingår ritningar och kartor.

Tobias Berglund är forskare i modern politisk historia vid Uppsala universitet. Han har tidigare varit verksam vid bland annat University of California i Berkeley.

Niclas Sennerteg är författare och journalist, verksam på Borås Tidning. Han har även arbetat på Sveriges Radio under många år. Han har gett ut en rad kritikerrosade böcker: Stalins hämnd (2001), Warszawas bödel (2003), Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga (2008), Ord som dödar (2010) och Göring - förhören 1945 (2011).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 374 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Andra världskriget
    ninasboktips, 15 oktober 2022

    Sverige hade under och runt nazi-tiden slutna läger där olika utlänningar som betraktades som säkerhetsrisker av Socialstyrelsen sattes, de satt där utan rättegång och på obestämd tid. Ingen motivering behövdes och de kunde inte överklaga. Det kunde handla om politiska åskådningar, judar, tyskar som hade deserterat, och kvinnor kunde berövas sin frihet på grund av lösaktighet och arbetsovilja. Ett Guantanamo utan tortyr! Något som få vet är att Tage Erlander var högste ansvarige tjänstemannen... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna