Nattkorpen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Månvind & Hoff (del 1)
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
183
Utgivningsdatum
2021-01-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
197 x 140 x 19 mm
Vikt
318 g
SAB
Hcg
ISBN
9789127164031
Nattkorpen (inbunden)

Nattkorpen

(18 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-01-15
124
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2021 för "Nattkorpen" och "Tjuvdrottningen", de första två delarna i serien Månvind & Hoff.

Vinnare av Barnens Romanpris i Karlstad 2021, i kategorin Årets spänningsbok.

Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden.
Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.
En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff, en spännande och hisnande välskriven trilogi om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Läs också Tjuvdrottningen , Dödsängeln och Blodspakten.

Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!
Juryns motivering:

"Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer."

Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2021
Juryns motivering:

"En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska - den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff."
Avdelare med linje

Sagt om boken:

"Så fängslande att den faktiskt inte går att släppa. Nattkorpen är inte bara mycket spännande, den är också en bit osande, levande historia. /./ Här finns spänning, nerv och tempoväxlingar, men allra bäst är kanske miljöskildringen och tidsandan: klasskillnaderna, hur hunger känns, hur härsket flott luktar och hur en råttkung ser ut. Allt det där liksom stiger upp från sidorna som en smocka av gestaltning."
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"en ovanlig och begåvad barndeckare /.../ Det blir som att läsa Niklas Natt och Dag för barn (det vill säga: utan de otäckaste inslagen), i en mördarjakt som också bygger upp en bild av ett annat och hårdare samhälle."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Den rappa berättelsen drar oemotståndligt med sig läsaren."
BTJ

"Rekommenderas varmt till den som gillar historiska berättelser, spännande livsöden och deckare/mysterium av det lite läskigare slaget. Tänk lite Sherlock Holmes för yngre läsare."
@barnensboktips

"Tänk att få vara 10 år, läsa den här och göra den till hela ens värld. /./ Mika är rolig, smart, underdog och får vara med om det här äventyret! Det är så coolt . Jag älskar denna boken."
Barnbokspodden

"Betyg: 5 av 5?? Den är inte bara ruggigt välskriven rent språkligt, utan storyn i sig är också på topp . Jag blir riktigt glad när såhär högkvalitativ barnlitteratur ges ut. Detta är en bokserie som ni inte får missa."
@barnboksfamiljen

"Som en modern Nordic Noir-variant av
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nattkorpen
 2. +
 3. Tjuvdrottningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tjuvdrottningen av Johan Rundberg (inbunden).

Köp båda 2 för 273 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Nattkorpen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bra bok!
  - (Göteborg), 7 februari 2022

  Jag tyckte om denna bok. Det var en bra och spännande bok. Allt med boken var bra. Leon 8 år i Lindome.

 2. Spänning
  Ewa A i Umeå, 29 januari 2022

  Spännande att läsa med pappa sen vi lagt oss och mycket att fråga och prata om, inte otäckt men bra

 3. Skapar läslust
  Katrin L, 11 november 2021

  Riktigt bra bok. Rikt och lagom utmanande språk. Sträcklästes av min dotter 10 år som tyckte den var jättebra. Ser fram emot fortsättningen

 4. Wow!
  Bokhyllaniskuggan, 7 juni 2021

  ❥ Recension

  Del 1 i serien om Månvind & Hoff.
  Läsålder 9-12 år.

  Till att börja med så tänker jag att om jag som vuxen blir såhär uppslukad i en bok för barn kan jag bara föreställa mig hur pass spännande den måste vara för målgruppen.

  Detta är en välskriven, nervkittlande historia skriven med otroligt bra språk och driv. Rundberg beskriver allt så skickligt - det iskalla Stockholm en vinter i slutet av 1800-talet, levnandsvillkoren, detaljerna. Det blir o... Läs hela recensionen

 5. Spännande men inte otäck!
  MH, 27 april 2021

  Nattkorpen handlar om den föräldralösa flickan Mika som bor på ett barnhem i Stockholm på 1800-talet. Barnhemmet är fattigt och det är vinter och kallt. En dag lämnas ett nytt litet barn på barnhemmet och det blir början på en serie händelser som Mika aldrig skulle ha kunnat föreställa sig, fastän hon har bra fantasi. Utan att Mika riktigt inser hur det gick till ber polisen om hennes hjälp, inte bara en utan flera gånger, för att lösa fallet med den mystiske Nattkorpen som misstänks ligga ba... Läs hela recensionen

 6. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 8 april 2021

  Det här är en bok som drar med sig läsaren från första sidan, första meningen, rakt in i en berättelse som är nagelbitande spännande och ruskigt läskig inte enbart för barn. Det är en så medryckande och dramatisk historia att det är omöjligt att inte bli helt uppslukad.
  Miljöerna är beskrivna så att jag kan känna lukterna, se gatorna där Mika rör sig. Det är färgstarkt, det är fattigt, det är farligt. Det är ett Stockholm från förr som jag känner igen från Fogelström. Ändå är språket inte... Läs hela recensionen

 7. Riktigt riktigt bra!

  I boken lär vi känna elvaåriga Mika, en föräldralös flicka som i 1880-talets Stockholm bor på Allmänna Barnhuset.
  För att överleva i den hårda vardagen har Mika utvecklat en fantastisk observations- och slutledningsförmåga. I år är det dessutom en riktig vargavinter och kampen i vardagen är extra hård. Såväl mat som vedförrådet börjar sina på barnhemmet och vardagen är väldigt knaper. För att få in lite pengar jobbar Mika om kvällarna på en bar på luntmakaregatan. En kväll överhör hon tv... Läs hela recensionen

 8. Spännande & läskig
  Villivonkansbooks, 21 februari 2021

  Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff. Serien utspelar sig i Stockholm under 1800-talet och tar oss med till flera kända platser som t.e.x Långholmens fängelse, Riddarhuset och Norrbro. Boken tar sin början i ett barnhem där Mika bott större delen av sitt elvaåriga liv. Mika är bra på att lyssna och läsa av och en kväll tjuvlyssnar hon på två poliser som pratar om ett mord. Det väcker genast Mikas intresse.
  Nattkorpen är en riktigt spännande läsupplevelse som drar med... Läs hela recensionen

 9. Vilken otrolig läsupplevelse!
  Gullis lästips (Rönninge), 9 februari 2021

  Nattkorpen är en spännande mordgåta som utspelar under 1800-talets igensnöat Stockholm.

  Det här är en historiskt spännande, skrämmande, lite äcklig och små rolig äventyrsberättelse som jag sträckläste.

  Jag gillar verkligen hur boken fångar sina läsare med den otroligt lockade framsidan som sedan tar sina läsare från 9 år och uppåt till ett skoningslös vinter i Stockholm under 1880-talet, i sökandet efter en kallblodig mördare.

  Här får vi läsarna ta del av otroliga m... Läs hela recensionen

 10. Läs boken! Spännande och välskriven

  Gustav 10 år:
  Mamma har läst Nattkorpen för Philip och mig. Det är en spännande bok som handlar om en flicka som bor och jobbar på ett barnhem. Hon är uppvuxen där. De är fattiga på barnhemmet. Det är ganska många barn och mitt i natten lämnas en bebis. Boken utspelar sig på 1800-talet och i Stockholm. Det är vinter och kallt och barnhemmet har inte så mycket ved för att hålla barnen varma. De har inte så mycket mat att äta heller. Mika heter flickan det handlar om. Hon är duktig på att a... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Johan Rundberg