Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
343
Utgivningsdatum
2019-09-16
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
192 g
SAB
Mc
ISBN
9789127164307

Orden som formade Sverige

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-09-16
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade.

I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord.

Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade.

Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst ”i det här landet”?

Orden som formade Sverige är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Orden som formade Sverige
 2. +
 3. Roms kejsare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Roms kejsare av Mary Beard (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Orden som formade Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Man lär hela livet!
  Barbro Wisén, 15 juli 2021

  Korta avsnitt, intressant innehåll. Aha upplevelser och allmänbildande. Avsnitten handlar om kulturen i vårt land. Har inhandlat flera böcker som jag skall ge bort i present. Har också rekommenderat den till bokvänner.

 2. Så intressant!
  Gunilla , 6 februari 2020

  Jag tycker mycket om det lättsamma sättet som olika sammanhang beskrivs på och jag har lärt mig så mycket om språkets utveckling. Tänk, att vi alla pratade danska för väldigt länge sedan...

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Åsbrink