Försvunna världar : en resa till jordens urtid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
415
Utgivningsdatum
2022-11-11
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Claes Bernes
Dimensioner
235 x 150 x 30 mm
Vikt
606 g
SAB
Udb
ISBN
9789127164550

Försvunna världar : en resa till jordens urtid

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2022-11-11
249
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
“Suverän ... En episk, nästan hallucinatorisk naturhistoria om livet på jorden … Bländande”
The Telegraph

Försvunna världar är en upptäcktsfärd på jorden, sådan den en gång var. Här väcker den unge paleobiologen Thomas Halliday liv i svunna tiders annorlunda landskap, djur och växter.

Med litterär elegans och populärvetenskaplig tyngd skildras jordens och livets historia – massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Hur många vet att Medelhavet för fem miljoner år sedan var en uttorkad avgrund, som sedan fylldes när Atlanten bröt sig igenom vid Gibraltar och skapade det största vattenfall världen någonsin skådat? Eller att Sydamerikas alla apor härstammar från en enda liten grupp föregångare som drev dit över havet på en flytande ö, lossriven från en flodstrand i Afrika?

Boken är en lyrisk naturforskares reseskildring i förfluten tid, där främmande landskap träder fram i dramatisk skönhet. Livets historia är inte bara en ofattbart ändlös tidsrymd utan en svit av världar, sagolika men på något sätt ändå välbekanta.

"sällan har en sakprosaförfattare skrivit så suggestivt som Halliday. Han skriver om tornseglarna, som ”lever som gapande skrik i vinden”, om ”giraffens karismatiskt gängliga ovighet” och om att ”kontinenterna kan dansa runt varandra”. Här har översättaren Claes Bernes gjort ett strålande jobb."
DN

"Likt en sir David Attenborough reser Halliday ut i världen och återskapar försvunna miljöer och iakttar på plats djur och växters kamp om överlevnad ... Det är en häpnadsväckande färd."
Bo Eriksson, Clio

"Med ett mycket målande språk, ibland med rent poetiska valörer, förmedlar Halliday vetenskap för lekmannen. Författaren besitter djupa kunskaper om utvecklingen av livet på jorden."
Dala-Demokraten

”Episk som en film … Språket är så handgripligt levande. En bok med nästan ofattbara rikedomar. Den kan mycket väl bli det bästa jag läser 2022 – och ändå är det bara januari”
Sunday Times

“En fängslande världsturné genom förhistoriskt liv...Häpnadsväckande."
Financial Times

“Suggestiv ... Det är omöjligt att lägga ifrån sig Försvunna världar utan att känna respekt inför vad som kan komma i framtiden”
The Independent

”Uppslukande … inspirerande ambitiös … går bakåt i historien om livet på jorden – från den senaste istidens mammutstäpp till de flercelliga varelsernas uppkomst för mer än 500 miljoner år sedan”
The Economist

“Enastående ... Genial ... Ett verk vars enorma fantasifullhet är fast förankrad i gedigen vetenskap”
The Scotsman
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Försvunna världar : en resa till jordens urtid
  2. +
  3. Bäst med banor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bäst med banor av Maria Brandel, Siv Svendsen (inbunden).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Thomas Halliday