Det var jag som skulle dö (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2019-12-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
215 x 145 x 23 mm
Vikt
478 g
SAB
Hc
ISBN
9789127166226

Det var jag som skulle dö

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2019-12-27
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
”Romanen är ett medvetet och fungerande bygge /…/ Hennes berättelse känns lågmäld och tonsäker, och hon ter sig bekväm och väl förtrogen med ämnet.”
Svenska Dagbladet

”Hon iklär inte bara morfaderns minnesbilder en litterär gestaltning, utan kommer också ofta åt de känsliga punkterna så att det blir en levande skildring. /…/ en vittnesberättelse som hjälper oss att minnas och att aldrig glömma.”
Dagens Nyheter

Samuel kan inte slå undan ångesten för att något är allvarligt fel med leveransen av nya glasögonbågar till återförsäljaren i Göteborg. Vad ska hända med honom om det inte blir ett nytt avtal? Med döttrarna? Med hela livet i Sverige?

Med stor skärpa skildrar Natalie Verständig Axelius hur år av flykt, svält och liv i getton och läger följer med som en svårkontrollerad oro många år efteråt, i många fall hela livet. Samuels fridfulla liv som pojke i en liten stad i närheten av Lodz förändras över natt i och med tyskarnas angrepp på Polen. Hela hans tillvaro fram till krigets slut präglas av att åtminstone försöka rädda livet på sina småbröder, tvillingarna Rachmiel och Fischel. När han inte lyckas hjälpa dem båda drabbas han av en känsla av skuld som ska kasta en skugga också över de förhållandevis ljusa åren i Sverige efter kriget. Det var ju han som skulle dö.

Natalie Verständig Axelius roman bygger på de krigsupplevelser som hennes morfar Samuel Janowski berättade för sin dotter, Natalies mor. Boken handlar både om de svåra åren på flykt och i olika läger och om den första tiden i Sverige med försörjningsvåndor och familjebildning. Det var jag som skulle dö är både ett tal till och ett minne över en av de många överlevande som kom till vårt land och blev en del av Sveriges moderna historia.

Det var jag som skulle dö har belönats med Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen (se bindefeldsstiftelse.se) på 200 000 kronor för att finansiera distribution av böcker till skolor i hela landet.

”Verständig Axelius berättar morfaderns historia återhållsamt, rakt, och utan att dra på för stora känslosträngar. Det är klokt, berättelsen innehåller så mycket känslor ändå. /…/ Det här är en bok som med fördel kan läsas av människor i alla åldrar.”
Expressen

”För den som inte själv sett Förintelsen är den svår att förstå, hur mycket man än har läst om den och hur många dokumentärer man än har sett. Natalie Verständig Aexlius lyckas skickligt vända på perspektiven. /…/ det är en stark roman”
Gefle Dagblad
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det var jag som skulle dö
  2. +
  3. Ett bortkastat liv : En roman om kärlek

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett bortkastat liv : En roman om kärlek av Sofia Lilly Jönsson (inbunden).

Köp båda 2 för 404 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »