Vikingatidens vagga : i vendeltidens värld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2021-09-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
252 x 180 x 32 mm
Vikt
1042 g
SAB
Kb.02
ISBN
9789127167414

Vikingatidens vagga : i vendeltidens värld

(34 röster)  |   Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-09-07
269
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Kristina Ekero Eriksson har en suverän förmåga att ur de döda ting som arkeologerna grävt fram eller avslöjat med moderna analysmetoder ge en levande bild av ett avlägset förflutet. Det förstärks av bokens många och ofta vackra illustrationer."
Populär Historia

Året var 793. Plötsligt dök plundrande nordbor upp vid det engelska klostret Lindisfarne, och därmed inleddes vikingatiden. Förvåningen och fasan var stor eftersom angriparna var så bekanta. Germanfolken kring Nordsjön och Östersjön hade nämligen delat samma kultur i århundraden – men så förvandlades köpmännen från norr till rasande kämpar. Hur kunde det gå till?

Redan före vikingatiden hade nordborna byggt upp en framgångsrik handelsorganisation. Eliten levde ett liv i lyx. Man omgav sig av praktfulla vapen, elfenben från Afrika, röda granater från Sri Lanka och glasbägare från frankerriket. Från norr kom pälsverk som på floder och kamelryggar nådde ned till Kalifatet. Världen öppnades alltmer, skeppen fick segel och stora handelsplatser grundades i Skandinavien.

Utan kunskap om den här tiden – vendeltiden - är anfallet på Lindisfarne och det som hände sedan svårt att förstå. Här presenteras äntligen en av de mest mytomspunna och betydelsefulla epokerna i vår historia. Med de senaste forskningsupptäckterna framträder åren 550-800 som både förfärande och fascinerande.

Vill du veta vilka platser i Nordeuropa som omnämns i boken, se denna karta!
www.nok.se/globalassets/al/vikingatidens-vagga_karta.pdf
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vikingatidens vagga : i vendeltidens värld
 2. +
 3. Sundsvallsoligarken : en berättelse om hur Ryssland lurade väst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sundsvallsoligarken : en berättelse om hur Ryss... av Knut Kainz Rognerud (pocket).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Vikingatidens vagga : i vendeltidens värld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bra julklapp
  Lennart Johansson, 24 oktober 2022

  Boken som många arkeologer vill skriva gissar jag. Mycket bra disponerad. Välskrivet och med mycket bra urval av bildmaterial. Någon enstaka sekvens kunde man dock finna på Wikipedia, utan referens. Och där brast det för mig lite. Det lutar också lite för mycket mot vikingatiden på slutet. Författaren verkar ha plockat ut flera citat från verksamma arkeologer som passar in i bilden/storyn. Inte minst avsnittet om järnhantering i äldre tid utelämnar otroligt relevanta invändningar mot den gängse export-teorin som inte många vågar ifrågasätta.

 2. Jättebra bok
  Leif Persson, 1 mars 2022

  Lite för populärvetenskapligt skriven text. Men väldigt lättillgänglig. Jag har nog större förkunskaper än många andra icke-yrkesverksamma arkeologer eller historiker.

 3. Fantastiskt bra, nya rön om en mindre känd tid
  Börje Axelsson, 16 februari 2022

  Många bitar faller på plats och nya rön omkullkastar en del gamla teorier och föreställningar om tiden före vikingarna. Mycket bra innehåll och mycket bra skrivet kombinerat = fantastiskt bra bok. Rekommenderas verkligen!

 4. Om boken "Vikingatidens vagga" Inbunden version.
  Anders , 4 november 2021

  Boken levandegör de personer, om än i mycket okända, som levde under vendeltiden och sätter Skandinaviens historia i förhållande till omvärlden. Den kan mycket väl kombineras med böcker av Dick Harrisson, t.ex. Englands historia. Bildmaterialet är talande.

 5. Lättläst och faktaspäckad
  Elias Nordling, 2 november 2021

  Boken är inte alls så knastertorr som skildringar av perioden lätt blir, utan är mycket lättläst samtidigt som man lär sig mycket. Många aha-upplevelser, men det finns en viss förkärlek för att framställa spektakulära hypoteser som fakta. Att Oden har hämtat drag från Attila känns väldigt tunt förankrat, och att Edward Munchs tavla Skriet visar himlen efter Krakatoas utbrott trots att den är målad tio år senare och Munchs dagboksanteckningar innehåller scenen från tavlan vid ett mycket senare... Läs hela recensionen

 6. Vendeltiden får färg
  Bette, 25 oktober 2021

  Boken gav mig äntligen en bild av den tid jag påverkats till att tro var vikingatid. Väldigt fin bok som verkligen kan rekommenderas.

 7. Så bra!
  Ann Persson, 13 oktober 2021

  En av de mest intressanta böcker jag läst på flera år. Så mycket att läsa, så bra skrivet. Har läst mycket om vikingatiden, men tiden före det har inte så ofta skrivits om. Tycker mycket om boken. Kan varmt rekommendera den.

 8. Spännande
  ANN LAGERSTRÖM, 5 oktober 2021

  Kristina Ekero Erikssons bok "Vikingatidens vagga" har ett rikligt bildmaterial och är en spännande sammanställning av det som upptäckts de senaste tjugo åren. Detta och en omtolkning av en hel del gamla upptäckter och fynd ger ett titthål i en rik världsbild.

  Särskilt intressant och nytt tycker jag är hur industriell och viktig norra skandinaviens jakt och tjärtillverkning var för all den handel som bedrevs.
  Den kritik jag har är att det blir ganska spretigt med kopplingar mell... Läs hela recensionen

 9. Vikingatidens vagga - utvärdering
  Nils Lindeberg-Lindvet, 27 september 2021

  Viktiga händelser, viktiga platser, informativa bilder.
  Mycket lärorikt!
  Nils

 10. Om man gillar vikingar och undrar över vendeltiden
  -, 24 september 2021

  måste man läsa den här boken. Den bästa på länge. Med senaste forskning om hur vendeltiden bygger upp och leder fram till vikingatiden.

 11. Ett måste för den historieintresserade
  Nicklas Hedin, 22 september 2021

  Kristina är en mästare på att berätta och beskriva vilket gör läsningen till en stor njutning. Bilder av en förgången tid målas upp av ord, bilder på fynd och illustrationer.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Kristina Ekero Eriksson