Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2021-10-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Tetz Rooke
Dimensioner
197 x 142 x 20 mm
Vikt
354 g
SAB
Ohj
ISBN
9789127167896

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2021-10-15
216
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
" Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia ruckar på den manliga muslimska elitens makt och fungerar som en form av muslimsk feminism. Hana Al-Khamri ger den muslimska kvinnan utrymme, och på så vis förser hon världen med muslimsk kvinnokraft. En kraft jag saknat och bara önskar se mer av."
Dagens Nyheter

"Hana Al-Khamri har förtjänstfullt lagt till en detalj om kvinnornas usla ställning i kungariket."
Svenska Dagbladet

– Är det den här tidningen du tänker skriva i? frågade grannen och pekade på några tidningssidor som min mamma lagt ut över mattan som underlägg för maten. Sidorna var fulla med kaffefläckar efter deras fika tillsammans. Grannfrun såg upp igen, spände blicken i mig och knyckte på nacken:
– Vad är det för mening med att arbeta på en tidning som används som tallriksunderlägg och som man torkar speglar med?

En del har tvingats i exil, andra har självmant lämnat, några lever fortfarande kvar i landet med ett av världens mest kvinnofientliga lagar. Hana Al-Khamri växte upp i Saudiarabien och uppfyllde drömmen att bli journalist i landet där kvinnor är omyndiga. Nu bor hon i Sverige och har skrivit en bok om de kvinnor som, likt henne, trotsade strukturerna, klev in i offentligheten och skrev historia.

I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar. Med värme och humor skildrar Al-Khamri den uppfinningsrikedom som uppstår när modiga människor längtar efter frihet.

"En 'måste-bok' för alla som vill veta mer om förtrycket mot kvinnor i Saudiarabien."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien
  2. +
  3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 265 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hana Al-Khamri

  • Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia

    Hana Al-Khamri

    Är det den här tidningen du tänker skriva i? frågade grannen och pekade på några tidningssidor som min mamma lagt ut över mattan som underlägg för maten. Sidorna var fulla med kaffefläckar efter deras fika tillsammans. Grannfrun såg upp igen, spän...