Ensam med katt (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
179
Utgivningsdatum
2020-08-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Illustratör/Fotograf
Ane Gustavsson
Dimensioner
198 x 143 x 18 mm
Vikt
355 g
SAB
Hc.017
ISBN
9789127167919
Ensam med katt (inbunden)

Ensam med katt

(36 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-08-14
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ensam med katt Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Personligt och klokt om hur det är att drabbas av en stor sorg, och vilken betydelse ett husdjur kan få när man plötsligt blir ensam." Ica-Kuriren

Ensam med katt är en självständig fortsättning på Nils Uddenbergs Gubbe och katt som handlade om hur han och hans hustru tog sig an Kissen, en hemlös katt som en snöig vinter bosatte sig i deras trädgårdsförråd och väckte deras kärlek.

Men en dag blev Nils Uddenberg plötsligt ensam då hans hustru hastigt avled. Han saknar henne mycket - och det gör Kissen också. Båda tvingas hantera sin sorg och finna sig tillrätta med nya rutiner och vanor.

Med utvikningar i kulturhistoria och vetenskap berättar Nils Uddenberg om sin förändrade tillvaro som änkeman och om sitt och Kissens liv tillsammans. Kan samvaron med djur säga oss människor något viktigt om vad det innebär att vara människa? Kan en människa och en katt egentligen förstå varandra? Och hur är det med musik? Ibland verkar Kissen till och med uppskatta Nils musik stunder.

Sedan utgivningen 2012 har Gubbe och katt översatts till fler än tio språk och sålt i över hundra tusen exemplar. Liksom den förra boken är Ensam med katt illustrerad med Ane Gustavssons oemotståndliga akvarellmålningar.

"En given bok för kattälskare, men även skeptikern kommer bli charmad och nyfiken på kattdjur efter att ha läst denna så humoristiska, ömsinta och informativa skildring av en man och hans katt. Ane Gustavssons
illustrationer är en upplevelse bara de." BTJ

Sagt om Gubbe och katt:

"En fullkomligt bedårande bok som gick rakt in i hjärtat på mig. Borde nå en stor läsekrets! Skriven med väldigt mycket humor. Boken blir ännu bättre tack vare de väldigt, väldigt fina illustrationer av Ane Gustavsson. En oemotståndlig bok om förälskelse på gamla dar."
SVT Gokväll

" Den här lilla boken är lika bedårande som en sex veckors kattunge. Tack vare ämnet, upp-hovsmannen och konstnären Ane Gustavsson, vars svartgråvita akvareller ej blott är illust-rationer utan konstverk i sin egen rätt." Expressen

"En värmande historia. Välskriven, fyndig, rolig." Göteborgs-Posten

"En oemotståndlig bok ... Denna bokkaramell blir en fin julklapp till alla kattälskare och alla andra som ännu inte lärt sig att tycka om katter".
Östgöta Correspondenten

"Fullständigt underbar läsning. Lite kunskap och bildning på köpet. Full av iakttagelser. Han frågar sig: är det jag som äger katten eller är det katten som äger mig?" Sveriges Radio P4

"Att ha ett husdjur påverkar människans liv, det är inte tu tal om den saken. Det är just det som Nils Uddenberg på ett inkännande sätt berättar i sin bok. Inget gulligull, men kärlek, omtanke och ömsesidigt beroende." Nerikes Allehanda
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ensam med katt
 2. +
 3. Gubbe och katt : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gubbe och katt : en kärlekshistoria av Nils Uddenberg (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Ensam med katt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ensam med katt
  Eva-Lena, 13 februari 2023

  Jag älskade "Gubbe med katt". Den här boken innehåller mycket mer fakta. Det är en mer vetenskaplig bok. Fortfarande handlar det om samma gubbe och samma katt, men på en djupare nivå.

 2. En finstämd bok om livet med en katt
  Lisbeth Westerberg, 19 februari 2022

  Boken ger många igenkännande leenden. Författaren känner verkligen sin katt. Mycket trevlig läsning. Anledningen till köp av den här boken, var att jag tyckte så mycket om författarens föregående bok om samma katt.

 3. Underbar
  Renate Målqvist, 21 januari 2021

  Boken är underbar. Man känner igen allting (om man är kattägare)
  Nils Uddenberg har en underbar förmåga att berätta.
  Jag håller på att läsa nu . ENSAM MED KATT Lika underbar som bok ett.
  Jag rekommendera båda böcker

 4. enkelt, mänskligt rikt liv -med katt

  varm, humoristisk o mkt mänsklig beskrivning har den lilla bok som Nils Uddenberg bjuder in oss i. Det är en riktig "feel Good bok" Han skriver så fint o detaljerat om ett enkelt rikt liv med katt. Jag fascineras av hans självdistans, hur han ständigt får med " glimten i ögat" i sitt skrivande . Han bjuder verkligen på sig själv. Dessutom är hans språk välformulerat, rikt o behagligt att läsa. Den här boken tror jag faller många i smaken, även kanske de utan katterfarenhet? Alla kan känna ige... Läs hela recensionen

 5. Inkommensurabel
  Ulla Wahlbeck, 7 december 2020

  Ojämförligen en bok jag längtar efter att läsa färdig. Medmänsklighet och kattnärvaro, två saker Nils Uddenberg är fenomenal på.
  Boken var tänkt som julklapp men jag började läsa och blev rörd. Även hans första bok Gubbe och katt är underbar!

 6. Öppen, utlämnande och hjärtlig historia
  Ulla Moberg, 25 november 2020

  Delvis lik den första boken som mer handlade om Kissen, medan denna handlar lite mer om katter generellt, och historiskt. Blandat med blandade känslor om katten och ensamheten efter hustrun och hur mycket Kissen betyder.

  Bitvis lite väl akademisk. Ett större avsnitt ägnas åt kattens betydelse och historiska avtryck inom konsten. Kattens intåg i människans värld, då katten domesticerade människan.

  Bitvis desto mer "ur djupet av hjärtat" - rejält känslig och tankeväckande. Bok... Läs hela recensionen

 7. Ensam med katt
  Bokomanen, 12 oktober 2020

  En kärleksfull beskrivning av en äldre man och hans katt. Känslig och empatisk. Alla som gillar katter kommer att gilla beskrivningen av en ensam man och hans katt.

 8. Glädje - förlust
  Anna Birgitta (Dalarna), 30 september 2020

  Jag läste "Gubbe med katt" och föll handlöst för beskrivningen om hur ett litet mjukt djur tar sig in i hans och hustruns hjärtan. Kissen tog, som alla katter, för självklart att den var välkommen och blev väldigt ompysslad.
  "Ensam med katt" är naturligt nog annorlunda. Då har en älskad hustru och matte försvunnit och både herre och Kisse är förvirrade över det som hänt. De kämpar på och med tiden skapar de ett annorlunda men ändå godtagbart liv tillsammans.

 9. Läsvärd
  Nina Susanne Björn, 21 september 2020

  Roligt att läsa fortsättningen, att följa hur det gått efter att ha läst den första boken. Dock sorgligt att matte inte längre är i livet.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Nils Uddenberg