Bomullsängeln (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Bomullssviten (del 1)
Antal sidor
430
Utgivningsdatum
2020-07-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
180 x 110 x 26 mm
Vikt
240 g
SAB
Hc
ISBN
9789127168350
Bomullsängeln (pocket)

Bomullsängeln

(74 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-07-17
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
”Litterärt mästerverk”
”Perkele anamma, vilken fantastisk roman Susanna Alakoski har skrivit!”
T T T T T – Tara

”En poetisk och urstark läsupplevelse om kamp, kvinnoliv och Finlands våldsamma historia.”
M M M M – M-magasin

”Jag läser Bomullsängeln fullständigt förtrollad av människorna och historien men också av Susanna Alakoskis fantastiska och poetiska berättarspråk. /…/ Det här är en läs- och lärupplevelse som ingen borde missa.”
Skånska Dagbladet

”Ljuvlig epik”
Kulturnyheterna, SVT

Hilda är alls inte ensam. Hon har katten Kisuli. Hon har Sanna-täti, som tar hand om allt och som föddes för en halv evighet sedan, samma dag som elden brände gamla Vasa till aska. Och hon har mor, som fått stirrsjukan och är bortom allt. Far är någonstans i Amerika.

Men när Hilda har vuxit till sig hamnar hon i olycka, får lämna mostrarna, mostermännen och tryggheten på gården Sorola för att tjäna piga, koka lut, byka, sätta potatis, räfsa hö.

Hennes mer oförvägna vän Helli förstår inte varför man ska slita så ont för någon annan och får med sig Hilda till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken med pipa högre än Trefaldighetskyrkan.
Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsänglar.

Med Bomullsängeln inleder Susanna Alakoski en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berättelse om fred och krig, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

”Tårarna rinner när jag läser Susanna Alakoskis precisa prosa där hon beskriver sin mormors liv. Hennes musikaliska berättelse fyller det tomrum som funnits till nu.”
Norrländska Socialdemokraten

”Det är ett imponerande forskande arbete som Alakoski måste ha gjort både i Finland och Sverige /.../ Det är egentligen inte personerna som är centrum i boken, utan det samhälle som skapas, ändå fäster man sig vid dem. Romanen beskriver stor kärlek och trofast vänskap”
Dagens Nyheter

”I Bomullsängeln ger Susanna Alakoski liv åt de finska arbetarkvinnornas historia. Det är en historia med stort H som drar upp skiljelinjer mellan släktingar, riskerar vänskaper och hotar liv.”
Göteborgs-Posten

”Den försagda och anspråkslösa Hilda förblir den som bär berättelsen - hon som kastas ut från den gård hon skulle bli arvtagare till men behåller sin barnatro, sin respekt för överheten och sin ovilja mot att göra sig märkvärdig.”
Aftonbladet

”Susanna Alakoski skriver om kärlek, lust och glädje, inte enbart utsugning och eländiga arbetsvillkor. Framför allt skänker hon respekt åt de människor som historieböckerna lämnar namnlösa.”
Arbetarbladet

”En rik roman om kvinnors arbete, liv och vänskap - och om vårt östra grannlands dramatiska 1900-talshistoria. Som så många andra goda berättare låter Susanna Alakoski de stora skeendena speglas i det lilla och personliga.”
Norrb
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bomullsängeln
 2. +
 3. Londonflickan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Londonflickan av Susanna Alakoski (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Bomullsängeln. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kvinnohistoria
  Margaretha Elfving, 2 februari 2021

  Jag längtar efter nästa bok i serien. Det var fattigfinland/sverige. Mycket väl skildrad kvinnohistoria. Jag jämför den med Fogelströms Stockholms skildringar som jag älskar.

 2. Fullspäckad med fakta
  BookBeauty, 31 december 2020

  Jag följer med intresse Hilda och Helli som kommer till bomullsfabriken i Vasa och kämpar för ett bättre liv. Men kriget bryter ut och bomber, fattigdom och död kastar sin skugga över det nya livet. Hilda bär på svår sorg. Helli vill förbättra kvinnors arbetsförhållanden.
  Boken är mycket lärorik, men delvis även väldigt mastig med mycket pedantiskt detaljerat fakta. Att kunna balansera fakta och fiktion är en konst och jag tycker inte Alakoski har lyckats riktigt. Ibland känns det som ho... Läs hela recensionen

 3. Vilken resarch
  Anders westerlund, 7 december 2020

  Det känns som författaren måste ha levt i Vasa i början på 1900-talet. Vilka målande beskrivningar av människors tillvaro på den tiden.

 4. Välgjord research!
  Marita Holmgren, 27 oktober 2020

  Välskriven. Men för att kunna tillgodogöra sig allt i boken, måste man kunna finska. Alakoski har verkligen gjort sin research. Imponerande!

 5. Lite svårläst
  Pernilla , 5 oktober 2020

  Inressant historia både om kvinnor och om Finland historia.
  Jag tyckte att den var lite långdragen periodvis och att språket var svårt. Läsvärd men inte mer.

 6. Levandegörande historie- och personbeskrivningar
  Charlotte L, 19 september 2020

  Kvinnohistoria, intressant skönlitterärt upplägg, bitvis prosaisk och mycket levandegörande berättelse. Vi får följa Hildas livsöde och genom det en del av Finlands samtida historia. Det ligger ett gediget arbete bakom Bomullsängeln och kanske blir det en filmatisering även av den här boken?

 7. Förtrollande skildring av människor och historia.
  Tor Krister Olander (Göteborg), 11 september 2020

  En fantastisk skildring av framförallt kvinnor under dramatiska årtionden i Finland. Under svåra förhållande både i arbetslivet och livet i övrigt med krig och matbrist, visar verkligen kvinnornas kraft, uthållighet och sammanhållning. Även om det delvis är fiktion så måste Alakoski gjort en fantastisk historieupphämtning i Finlands historia under denna period.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Susanna Alakoski