Autisterna : om kvinnor på spektrat (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2021-09-24
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
220 x 140 x 20 mm
Vikt
396 g
SAB
Lz,Vlada
ISBN
9789127168817
Autisterna : om kvinnor på spektrat (inbunden)

Autisterna : om kvinnor på spektrat

(18 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-09-24
219
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Sagt om boken:

"Personligt, underhållande, bildande."
M Magasin

"Törnvalls bok får mig också att tänka på hjälte mod, som exempelvis dissidenter i auktoritära regimer personer som man inte begriper hur de vågar riskera liv och lemmar, inklusive sina familjer, för att stå upp för vad de anser vara rätt. Det krävs en mycket speciell typ av karaktär och rättspatos för att offra sin egen tillvaro och trygghet på det viset. Kan det rentav vara så att utan individer med någon släng av asperger i sin personlighet skulle vi också ha betydligt färre hjältar av den sorten?"
Fokus

"Clara Törnvalls bok, en essä med avstamp i hennes egen autismutredning och dito diagnos, kastar nödvändigt ljus över den vuxna autistiska kvinnan som levt ett halvt liv med svårigheter som aldrig fått någon förklaring."

"Törnvall svingar sig stundtals halsbrytande men samtidigt elegant mellan ämnena, zoomar in på de detaljer som är intressanta för att sedan flyga vidare till nästa tuva. Hon skriver med klarhet, stilen präglas av stringens och pedagogisk tydlighet, gör det enkelt för läsaren att lära i ett ämne som för många enbart haft stereotypa 'Rain man'-konnotationer."
SvD

välskriven och viktig blandning mellan sakprosa, intervjubok och personlig essä.
.även om man bör undvika att hajpa autister som superhjältar visar Törnvall att normalitetsanpassningen är ett vanvettigt slöseri med kraften hos dessa vackra hjärnor.
Dagens Nyheter

"Clara Törnvall skriver skarpt om sina erfarenheter".
"Ganska snart inser jag att det här är helt rätt bok för mig och andra ignoranta. Liksom för alla som lever med odiagnostiserad eller diagnostiserad autism. Och för alla anhöriga. Ja: faktiskt för alla samhällsvarelser."
Aftonbladet

"...en omsorgsfullt och intelligent komponerad bok som fyller ett gapande hål."

"Törnvall är kulturjournalist av den skarpaste sorten, och gör här en stor insats dels genom att föra ett samtal med andra som befinner sig på det högfungerande autismspektrat, och dels att bilda både anhöriga, och andra neurotypiker."

"Läsningen av Clara Törnvalls 'Autisterna' lämnar mig med en känsla av att jag äntligen fyller en del av min stora bildningslucka.

"Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få flickor och kvinnor på autismspektrat synliggjorda och uppmärksammade."
Dagens ETC

"Men än i dag är den vuxna autistiska kvinnan en person som det är svårt att få grepp om. Hon är vår civilisations gäckande skugga. Om henne handlar den tankeväckande boken 'Autisterna'..."
Expressen

Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, varför är Underlandet så främmande för Alice, varför spelar filmstjärnan Daryl Hannah så ofta robot eller sjöjungfru, vad menade filosofen Simone Weil med att älska sig själv som en främling och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge?

Den vuxna autistiska kvinnan är en person som vår tid ännu inte känner. Ända fram till 1980-talet betraktades autism som ett tillstånd reserverat för pojkar. I filmer och tv-serier skildras den begåvade och socialt kantiga kvinnan fortfarande som en kopia av den manliga nörden, med samma intressen för datorspel, Rubiks kub och tågtidtabeller.

Ändå finns kvinnorna, och har alltid funnits, i alla samhällsklasser och kulturer. Med sin egen autismutredning som ram gör Clara Törnvall en resa bakåt i tiden och ser sin och andras historia med nya ögon.

Autisterna utspelar sig i mottagningsrum på neuropsykiatrin i Hag
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Autisterna : om kvinnor på spektrat
 2. +
 3. Autisterna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Autisterna av Stig Larsson (pocket).

Köp båda 2 för 294 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Autisterna : om kvinnor på spektrat. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Nödvändig

  Boken är skriven om författarens egna erfarenheter med fakta som är viktig att många får förståelse för. Kvinnors värde, olikheter mellan män och kvinnor och tänk på hur många mammor som fått skuld för något som är biologiskt/ärftligt till 80 %¿

 2. Självutlämnande med självdistans kryddad med humor
  Tony, 6 december 2021

  Stor igenkänningsfaktor i en väl berättad text, skriven med en mycket begåvad självinsikt. Lättläst men ändå med ett personligt djup.

 3. Insiktsfull beskrivning
  Susann , 24 november 2021

  En mycket insiktsfull blandning av egna erfarenheter och historiska perspektiv. Lärorik och berörande i en mycket god blandning! Ett intressant ämne som blir belyst från flera olika perspektiv.

 4. Läste med stor behållning
  Åsa Haglund, 18 november 2021

  Fick nya ingångar till flickor/kvinnor med annorlunda sätt att tänka! Tänk, så många fantastiska bokstavskvinnor det finns inom kultursfären! Många av dem hade jag ingen aning om...

 5. Jag älskade den!
  Karolina Lundin, 5 november 2021

  Tack för den här boken! När jag läste vissa meningar i boken var det som om världen stannade. Plötsligt kunde jag läsa ord som precis beskrev min upplevelse. Det händer något inom en när någon sätter så exakta ord på den upplevelse en bär inom sig. En mycket viktig bok!

 6. Augustpris
  Therese, 29 oktober 2021

  En fantastisk bok. Otroligt välskriven. Att Törnvall också delar med sig av bitar av sin egen berättelse är väldigt generöst och bidrar till nerv. Vacker och sorglig.

 7. Äntligen!
  rostspik, 20 oktober 2021

  Äntligen en vettig och intressant bok om autism med inifrånperspektiv!
  Ett berättande som inte är det gamla vanliga tråkiga
  med neurotypiska martyrföräldrar eller läkare som pratar om oss som labbråttor.

Visa alla 7 recensioner