Den oavslutade litteraturen : en essä om allt som inte blev klart (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2023-01-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
200 x 140 x 25 mm
Vikt
424 g
SAB
G
ISBN
9789127170001
Den oavslutade litteraturen : en essä om allt som inte blev klart (kartonnage)

Den oavslutade litteraturen : en essä om allt som inte blev klart

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage,  Svenska, 2023-01-05
259
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Hit hör Vergilius Aeneiden, Chaucers Canterburysägner, Gogols Döda själar, Musils Mannen utan egenskaper och otaliga andra.

Men varför avslutades aldrig somliga böcker? Svaret på frågan leder in på död, sjukdom, missbruk, krig, ångest. "Bränn allt!" sa Kafka, Ovidius och Mallarmé på dödsbädden, men eftervärlden struntar glatt i deras önskan. Vissa böcker blev liggande av rädsla för repressalier eller att misslyckas. Vissa litterära skapelser var för hemska till och med för Strindberg. Somliga författare vill helt enkelt att det roliga aldrig ska ta slut och vägrar därför att bli klara, som Tolkien. Andra författare, som Baudelaire och Camus, låter med flit bli att skriva rätt böcker, utan nöjer sig med att ha fått kasta ner den briljanta idén i en anteckningsbok. De böckerna väntar fortfarande på att bli skrivna.

Här möter vi dem alla. Det här är berättelsen om den oavslutade litteraturen och som inbjuder oss att närma oss böckernas värld på ett nytt sätt. För tänk om alla böcker är oavslutade? Sista ordet är ju ändå alltid läsarens.

"Den oavslutade litteraturen är en mästerlig hyllning till litteraturens möjligheter, som alltid är sammantvinnade med dess omöjligheter."
DN

"Inget läsarhjärta kommer kunna hålla sig kallt inför denna bok."
SvD

"Den oavslutade litteraturen är avslutningsvis en bildad bedrift om de verk som aldrig blev klara - och om de litterära (anti)hjältar som på olika vis och av vilt skilda anledningar aldrig nådde ända in i kaklet."
Borås Tidning

"Den oavslutade litteraturen är en flödande och underhållande essäberättelse."
UNT

"Den oavslutade litteraturen är essäistik när den är som bäst. Lärd, smart, underhållande, personlig och mycket välformulerad."
Gefle Dagblad

"Den oavslutade litteraturen kan vara lika rik och omfattande som den avslutade litteraturen. Den tanken väcks i en lysande essäbok av författaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer."
Jan Gradvall, Di Weekend

"Bättre guide genom litteraturen får man söka efter."
Bo Eriksson, Clio

"Leandoer skriver ledigt, elegant, personligt och hans beläsenhet och lärdom kan ingen ta miste på. Ett imponerande arbete som ger anledning till reflektioner av många olika slag."
Betyg: 5/5 BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den oavslutade litteraturen : en essä om allt som inte blev klart
 2. +
 3. Hemma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hemma av Judith Hermann (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den oavslutade litteraturen : en essä om allt som inte blev klart. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Strålande läsning
  Helena Heiman, 23 februari 2023

  Kan en ett ämne vara tungt? Ja, naturligtvis. Leandoer visar ett undantag. Han har lyckats skriva lättläst, informativt och underhållande om de oavslutade böckerna genom århundraden. Trevlig läsning!
  Helena Heiman

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kristoffer Leandoer