Nationens avskum, militärens elit : myt och sanning om de värvade soldatern (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
283
Utgivningsdatum
2023-06-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
212 x 142 x 25 mm
Vikt
464 g
SAB
S-c.03:k,Kc.4
ISBN
9789127170025

Nationens avskum, militärens elit : myt och sanning om de värvade soldatern

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-06-02
222
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Du känner kanske till den indelte soldaten – bygdens trygge son, som skötte sitt torp tills han en dag kallades att försvara sitt land. Men känner du till hans motsvarighet i städerna?

I fyra hundra år fanns det värvade yrkessoldater i den svenska armén men som hamnat i skuggan av de indelta och värnpliktiga. Många kom in i det militära av något slags tvång, betalningen var usel och disciplinen rigorös. Tillsammans med sin familj kommenderades de till någon garnisonsstad i riket, där de inkvarterades i skrymslen ingen annan ville ha och betraktades som oönskade främ­lingar. Periodvis var de entledigade och fick då klara sig bäst de kunde, vilket ofta ledde till oroligheter i städerna.

En myt uppstod snart om dem som ”nationens avskum”. Men det är inte hela sanningen. Delar av de värvade utgjorde också militärens absoluta elit, såsom rangre­gementena Svea och Göta livgarde, förlagda i imponerande kaserner.

Med denna dubbelhet som utgångspunkt berättas här för första gången de värvade soldaternas historia. Boken byg­ger på omfattande arkivforskningar och målar upp soldat­liv som pendlar drastiskt mellan framgång och motgång, stolthet och skam, krig och fred.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nationens avskum, militärens elit : myt och sanning om de värvade soldatern
  2. +
  3. Ryssland : revolution och inbördeskrig 1917-1921

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ryssland : revolution och inbördeskrig 1917-1921 av Antony Beevor (inbunden).

Köp båda 2 för 281 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »