Baltikums befrielse (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
672
Utgivningsdatum
2023-03-10
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127170797

Baltikums befrielse E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2023-03-10
169
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I slutet av 1918 uppstod de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ur spillrorna av det sönderfallande ryska imperiet. Bara veckor senare invaderades de av den ryska bolsjevikregimens arméer som samtidigt var involverade i det blodiga ryska inbördeskriget. Detta blev början på de grymma befrielsekrigen som kom att pågå ända till 1920 och som här skildras.

Under dessa befrielsekrig blev Baltikum en politisk och militär spelplan för stormakter som Storbritannien, Tyskland och Frankrike ? samt för den kompromisslösa ryska kampen mellan röda och vita. Även frivilliga svenskar och andra skandinaver engagerade sig på båda sidor ? däribland ?Amaltheamannen? Anton Nilson hos de röda och den svenske officeren Enar Lundborg i den estniska armén och senare hos de vita ryska styrkorna. Baltikum blev emellertid också en kuvös för de beryktade tyska frikårerna, i vars mylla rottrådarna till den tyska nationalsocialismen växte fram.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Baltikums befrielse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Utmärkt bok
    Gabriel Stein, 4 februari 2024

    En utmärkt bok, som på ett detaljerat sätt täcker och förklarar ett komplicerat skeende som Sverige nästan har glömt bort. En värdig uppföljare till författarnas bok om finska inbördeskriget. Rekommenderas varmt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna