En vacker dag (inbunden)
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
170
Utgivningsdatum
2021-04-20
Upplaga
1
Förlag
Weyler Förlag
Dimensioner
238 x 140 x 20 mm
Vikt
416 g
SAB
Hc.04
ISBN
9789127170988

En vacker dag

(29 röster)  |   Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-04-20
250
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Bannerhed skriver så bra att det är en glädje att följa honom. Han piskar nytt och samtida liv i den naturprosa som odlats av Sven Barthel, Erik Rosenberg eller Gunnar Brusewitz." - Aftonbladet

"Boken är en njutning att läsa, och samtidigt en thriller... Det är en fantastisk naturdagbok, som också talar med genren som sådan." - DN

"Jag tycker verkligen om den här boken. Bannerhed har ögat och språket för att skriva om fåglar, och jag hoppas att boken når många fågelälskare." - Sydsvenskan

"Boken är lika vacker som dagen den skildrar. Bannerheds naturprosa präglas av stor närvaro och noggrann detaljrikedom..." - SvD

"Det här är storartat om människan och naturen, individen och moderniteten; existensen." - BTJ, betyg 5 av 5.

- - -

Vad har kärrhöken i sikte när den kommer seglande över åkrarna en morgon i maj? Är det verkligen Gud som har sånglärkan i ett snöre? Och varför lägger kajorna huvudet på sned som Per Oscarsson?

I sin nya bok skildrar Tomas Bannerhed en vanlig dag i vårsprickningen, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen. På sin vandring runt den Mälarö han gjort till sin plats på jorden finner han en myriad av fåglar, växter och människoöden, en naturens mångfald som finns närmare än de flesta stadsbor anar.

En vacker dag knyter an till den litterära tradition som odlades av naturprosans mästare under 1900-talets mitt, men tillför den särskilda bannerhedska skärpa som gjort författaren till en framstående naturskildrare av idag. Boken är genomillustrerad av konstnären Mattias Bäcklin, uppmärksammad för sina skildringar av svenskt naturliv.

Tomas Bannerhed är författare. Han debuterade 2011 med romanen Korparna, som tilldelades Augustpriset. Därefter har han publicerat fågelprosaboken I starens tid (2015) och romanen Lugnet (2018). Han har även gjort programserien Bannerheds bevingade vänner för Sveriges Radio.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av En vacker dag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En vacker dag
  Gunborg Lundkvist, 28 maj 2023

  En fin naturskildring som man gärna återkommer till och läser flera gånger. Han iakttar det han ser och som vi andra har omkring oss, men kanske inte har fått upp ögonen för.

 2. Bannerhed
  Lena Kerstin Torssander, 17 februari 2022

  En underbar skildring av en vårdag i maj. Tomas Bannerhed har en förmåga utöver det vanliga att skriva vackert om naturen och också göra reflexioner över vad vi människor kan ställa till det med.
  Om jag bara fick ta med mig en bok till en öde ö blir valet lätt, EN VACKER DAG!

 3. Vacker dag
  Willy Strömblad, 15 oktober 2021

  Bannerhed vandrar och iakttar på ett sätt som ökar min beundran fö denne naturskildrare. Men jag önskar att han snart ska skriva en roman i Korparnas efterföljd.

 4. Som att läsa poesi
  @bokslukarfeministen, 10 augusti 2021

  Att läsa en vacker dag är som att läsa poesi. Det är så vackert att det känns som om varenda ord innehåller en hel mening. Bannerheds språk är så målande att det känns som om det är en själv som befinner sig där i skogen och lyssnar på fågelkvittret. Det känns som om En vacker dag får en att vilja backa ett steg och bara titta, och lyssna, på miljön runt omkring en. Det är helt enkelt en sådan där bok som väcker någonting inuti en, som får en att stanna upp för ett ögonblick.

 5. En målande författare
  Fredrik Wallertz, 23 juli 2021

  Bannerhed har ett otroligt målande och behagligt språk. Varvar mycket skickligt iakttagelser på Lovö med självreflektion på händelser i sitt eget liv.

 6. Underbar beskrivning av naturen.
  Berit Kjellson, 13 juli 2021

  Vackert språk och livfulla skildringar av fåglar och insekter. Inslag av självbiografiska tankar. Viktiga synpunkter på hur vi lever här på vår enda jord.

 7. Naturkänslor
  En som saknar besöken i GB (Uppsala), 30 juni 2021

  Språkblommiga (harang till Harry Martinsson!) naturbetraktelser som gav många "sic"-reaktioner. Intressanta sidoblickar och en hel del faktainformation. Trevlig lektyr innan insomnande!

 8. En vacker dag
  MiaS, 21 maj 2021

  En underbar bok där vi får följa författarens intryck från ett av sina smultronställen utanför stora staden. Fina personliga beskrivningar av landskapets innevånare.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Tomas Bannerhed