Jag, en olycklig spåman : poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2023-08-25
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
25 x 208 x 121 mm
Vikt
510 g
SAB
Gcz Lucidor, Lasse
ISBN
9789127171329

Jag, en olycklig spåman : poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-08-25
249
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jag, en olycklig spåman” oavbrutet fascinerande läsning. Sandén kan 1600-talet innan och utan och lyckas pedagogiskt vägleda läsaren genom Stockholms bakgator. Dessutom skriver hon med lyster.

Aftonbladet

Författaren rör sig otvunget mellan tider, platser och skeenden.

Axess
1600-talspoeten Lucidor den olycklige var redan under sin livstid känd och omtyckt för sina fyndiga och kvicka visor och dikter. I dag känner vi honom som en av Stockholms trubadurer och Bellmans föregångare, som upphovsman­nen till den sorgesamma men livsbejakande visan ”Skulle jag sörja då voro jag tokot”. Känd är han även för att ha hamnat i fängelse för en bröllopsdikt och för att en tidig gryningstimme ha avlidit i en våldsam drabbning, ungefär som han själv hade förutspått, bland bänkar och bord inne på en av Stockholms många vinkällare.

I dag finns inga kända avbildningar av Lasse Johansson Lucidor. De biografiska uppgifterna är därtill få. Men hans korta och turbulenta liv gjorde avtryck i den svenska histo­rien, och frågorna lever kvar om vem den begåvade poeten egentligen var.

I Jag, en olycklig spåman placeras Lucidor i sitt histo­riska sammanhang – samtidens kulturella föreställningar om våld, ära, lycka och poeternas villkor – som fördjupar bilden av honom, av stormaktstidens Sverige och westfaliska fredens Europa.
Sandén lyckas levandegöra stormaktstiden beundransvärt väl och dessutom gör hon det utan att fantisera och dikta fritt. Allt är nogsamt belagt med källor.

Göteborgs-posten

kul att det har kommit en ny biografi om poeten och bråkstaken Lasse Lucidor som är en ren njutning att läsa..

Sydsvenskan

Annika Sandén har djupa kunskaper om stormaktstiden. I Jag, en olycklig spåman skildrar hon Lasse Lucidor och hans tid. Fascinerande läsning..

Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag, en olycklig spåman : poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid
  2. +
  3. Min bokvärld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min bokvärld av Kerstin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 504 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag, en olycklig spåman : poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mannen med otur?
    Liselott Kristina Back, 14 september 2023

    En underbar och mer komplett bok om hr Lucidors liv! Den mannen hade fler lager än en lök tydligen. Stor poet, stridslysten, en odåga och mycket mer rymde hans korta liv.

Visa alla 1 recensioner