Häxmodern : berättelsen om Malin Matsdotter (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
SLS Varia
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2021-01-22
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ann-Christine Relander
Dimensioner
215 x 155 x 27 mm
Vikt
690 g
SAB
Mzd
ISBN
9789127171527

Häxmodern : berättelsen om Malin Matsdotter

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-01-22
265
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Den 5 augusti 1676 bränns Malin Matsdotter på bål, dömd för att vara häxa. Per Klingberg läser en nattsvart men viktig bok om ett av få bekräftade fall i Sverige där en människa har bränts levande."
SvD

Häxmodern är historien om Malin Matsdotters tragiska öde, om hur hon föll offer för stockholmarnas jakt på häxor och deras rädsla för svart magi under sensommaren 1676. Den gamla avskyvärda finska trollpackan ”Rumpare-Malin” dömdes till att brännas levande – och hon var inte det enda offret för stadsbornas vrede. Bara en kort tid därefter började det gå upp för den kungliga kommissorialrätten att Malins och de andra ödessystrarnas domar, och hela den omfattande klappjakten, var resultatet av påtryckningar och lögner. Hundratals barn, ungdomar och pigor hade uppträtt med fabulerade vittnesmål i rätten – bland dem Malins egna döttrar.

Boken, som bygger på ett omfattande källmaterial, lyfter fram ett mörkt kapitel i det tidigmoderna Sverige där bara en sanning var tillåten. Det handlar om hierarkier i gungning och bristen på rättsskydd, men också om rädslan för förtappelse och för det som var annorlunda.

"Per Klingberg läser en nattsvart men viktig bok om ett av få bekräftade fall i Sverige där en människa har bränts levande."
SvD

"Skickligt och med stor detaljrikedom skriver Marko Lamberg, tidigare professor i Stockholms historia vid Stockholms universitet, om den masshysteri och häxjakt som ägde rum i huvudstaden 1676."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Häxmodern : berättelsen om Malin Matsdotter
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 354 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Häxmodern : berättelsen om Malin Matsdotter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande och tankeväckande
  @i_min_bokhylla (instagram), 29 september 2022

  Malin Matsdotter brändes levande den 5 augusti 1676, Malin ansågs vara så syndig att hon inte beviljades en barmhärtig halshuggning innan hon brändes. Malin var vid sin död över 60 år, hon hade varit gift två gånger och änka båda gångerna. Hon hade överlevt 15 förlossningar, men fick uppleva att 13 av barnen dog.

  Häxmodern Berättelsen om Malin Matsdotter bygger på omfattande källmaterial, och lyfter fram en mörk tid i det tidigmoderna Sverige där bara en sanning var tillåten. Det han... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Marko Lamberg