Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2021-01-29
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 109 x 15 mm
Vikt
146 g
SAB
Qdf
ISBN
9789127171602
Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse (pocket)

Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-01-29
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Rapport från ett slakteri är det mest angelägna, uppriktiga och intelligenta jag har läst på länge."
Helsingborgs Dagblad

Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.

Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.

”Veterinären Lina Gustafssons skakande rapport från ett slakteri är en både litterär och saklig påminnelse om vad massproduktion av kött innebär i praktiken.”
SvD

"Styrkan i Lina Gustafssons dagbok från slaktfabriken är att hon gör det skoningslöst tydligt ... Hennes prosa har saklighetens poetiska tyngd."
DN

"Veterinären Lina Gustafsson ger en skrämmande inblick i grisarnas sista tid."
Aftonbladet

"Lika kompetent som uppriktigt tar författaren med läsaren på en färd in i de mörkaste delarna av vår civilisation."
GP

"Rapport från ett slakteri är lågintensivt omskakande, kväljande läsning."
Arbetarbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse
 2. +
 3. Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Djurens förintelse : människans nazism mot andr... av Pelle Strindlund, Henrik Wig (häftad).

Köp båda 2 för 292 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Slakteribranschen
  ninasboktips, 11 februari 2024

  Här får vi följa veterinär Lina Gustafsson som arbetar med slakterikontroll som statlig kontrollant för Livsmedelsverket. Hon slängs in i en värld där djurhanteringen är under all kritik, en värld med stressade, skadade, sjuka och döda grisar och kycklingar. Just grishanteringen har en central roll i boken, sjukdomarna de har haft/har, skador som har uppstått i samband med transporten, svansbitna då de har bitit och tuggat på varandra och med infektioner som följd. Irritationen och stressen i... Läs hela recensionen

 2. En ögonöppnare
  Matilda, 24 oktober 2021

  En stark och skakande bok om djurens sista tid på ett slakteri. Får en att börja ifrågasätta Sveriges djurvälfärd. Alla bör läsa denna bok och inse vad massproduktion av kött innebär i praktiken. Uppriktigt och ärligt skriven om vad djuren får uppleva och hur verkligheten ser ut för dessa djur.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lina Gustafsson