Svart historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
465
Utgivningsdatum
2022-03-18
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 149 x 37 mm
Vikt
864 g
SAB
Kp
ISBN
9789127173194
Svart historia (häftad)

Svart historia

(25 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2022-03-18
239
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2022!

Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

"Ulrika Knutson fångas av en oavbrutet spännande bok, full av öden som alla kan fylla tjocka biografier i egen rätt."
Expressen

"Amat Levin ger den svarta diasporan i Sverige nycklar och historisk kunskap"
Aftonbladet

"I kärnfulla avsnitt lägger den svenske journalisten Amat Levin ett pussel av bitar från en försummad del av världshistorien."
Östgöta Correspondenten

"Det går liksom inte att argumentera mot den här bokens självklara existensberättigande och att den fyller en lucka i de flesta svenskars bildning och bokhyllor."
DN, Andres Lokko

För fyra år sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nästan 70 000 följare. Uppenbarligen var det många som saknade en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia.

Få delar av världshistorien är lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i världen. Fram till för bara sex decennier sedan ansågs den inte ens vara värld att studera. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av européer har på många sätt överlevt fram till idag. Fortfarande finns de som ser på Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av världen dominerat av ändlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tänker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var utgångspunkten för Amat Levin när han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia. I Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe - rock'n'rollens gudmoder.

Boken försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta människors, historia, utan är en serie nedslag, en samling breda penseldrag som ger en introducerande inblick. Kärnfull utan att vara för förenklande fungerar den som ett verktyg till att bättre förstå världen vi lever i idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svart historia
 2. +
 3. Onda nätters drömmar : november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Onda nätters drömmar : november 1942 och andra ... av Peter Englund (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svart historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rekommenderar!
  Maria K, 29 mars 2022

  En väldigt betydelsefull bok som belyser viktiga tidpunkter i vår historia (och i modern tid).
  Ett tips är att även följa Instagramkontot med samma namn som boken.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Amat Levin