Stridens skönhet och sorg 1914 : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Stridens skönhet och sorg (del 1)
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2021-09-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
217 g
SAB
K.51
ISBN
9789127174580
Stridens skönhet och sorg 1914 : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel (pocket)

Stridens skönhet och sorg 1914 : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2021-09-17
79
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Med stor ömhet återger Peter Englund alla dessa krigets röster; soldater och sjukvårdare, konstnärer och småbarnsmammor, fältväblar och skolflickor. Man tvivlar aldrig på Englunds trohet mot källorna, men det vi läser är en gripande kollektivroman, historieskrivning som skön litteratur.
Expressen

Skyttegravar, taggtråd och ett ofattbart och poänglöst mänskligt lidande. Hundra år efter det första världskrigets utbrott kan vi tydligt se hur händelseutvecklingen skulle leda till en tragedi. För människorna som levde och dog i kriget, eller såg det närma sig vid horisonten, var dock bilden inte alltid lika självklar.

Med sin bok Stridens skönhet och sorg har Peter Englund givit ett nyskapande bidrag till det första världskrigets historia. Genom att utgå från högst verkliga människoöden, i de flesta fall okända personer vars liv fallit i glömska, hittar han ett nytt sätt att skriva historia.

Stridens skönhet och sorg 1914, som ges ut till hundraårsminnet av krigets utbrott, är första delen av fem i en kraftigt utökad utgåva. Med hjälp av ett utbyggt persongalleri - bland de 21 nya huvudpersonerna finns en tysk hemmafru, en svensk främlingslegionär, en engelsk undersköterska och en österrikisk-ungersk försäkringstjänsteman vid namn Franz Kafka - får vi följa det uppblossande storkriget på marknivå.

Det är en skildring av kriget som upplevelse och vardag, som löfte och lögn, som berusning och mardröm och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är ett internationellt uppmärksammat experiment i historieberättande som nu fullbordas.

Stridens skönhet och sorg 1914 innehåller ett antal nyritade kartor och unika fotografier från krigets skådeplatser. Fotografierna, varav flera är i färg, ger detaljskarpa inblickar i krigets brutala och tidvis tragikomiska vardag.

"Ett storartat verk som stannar kvar länge i mig.
Svenska Dagbladet

Det är en märklig och svindlande upplevelse ... Effekten är häpnadsväckande när vi kastas från den ena fronten till den andra, från sjukhus till bombade städer, från kärleksbekymmer till plötslig död ... Det är storslaget och humanistiskt.

Helsingborgs Dagblad

Peter Englund är en mästare i att fånga både tiden, människorna och skeendet.
Upsala Nya Tidning

"Banbrytande på många sätt ... ett mycket lyckat experiment som på ett gripande sätt förpassar läsaren till en svunnen tid där det fanns både glädje och framtidstro men också desperation och förtvivlan."
Nerikes Allehanda

"En bok som lyser av ovanlig briljans."
The Observer

"Jag har studerat krig i fyra årtionden, men aldrig förr läst en så exceptionell bok."
Washington Post
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stridens skönhet och sorg 1914 : första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel
  2. +
  3. Stridens skönhet och sorg 1915 : första världskrigets andra år i 108 korta kapitel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stridens skönhet och sorg 1915 : första världsk... av Peter Englund (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »