Ungdom. (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (119.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Monica Einarson
Utgivningsdatum
2021-09-10
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127174719
Ungdom. (ljudbok)

Ungdom. Ljudbok

(8 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2021-09-10

Styckköp

137

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Andrea delen i den självbiografiska Köpenhamnstrilogin, en modern klassiker.

Här möter vi den unga Tove som på 1920-talet växer upp i arbetarkvarteret Vesterbro i Köpenhamn. "Jag var sju år när olyckan drabbade oss", skriver hon om när pappan förlorar sitt arbete som pannskötare. Tove är duktig i skolan, men möjligheten att läsa vidare finns inte och från det att hon är femton år arbetar hon i familjer och på kontor. Hon observerar med stor skärpa och humor sin omgivning, spelet mellan könen, villkoren för hennes eget liv.

I bakgrunden skymtar tidens politiska strömningar. Och i takt med att hon upptäcker sig själv och världen bortom barndomens gata blir diktandet allt viktigare. Hur ska hon få någon att publicera henne?

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker, som skärskådar kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skör-het. Hennes böcker återutges nu som moderna klassiker, och kommer bland annat på engelska hos Penguin Classics.

Sagt om "Gift":

"Ditlevsens ton är genom allt -humoristisk, chosefri och uppriktig."
Göteborgs Posten

"Vilket språk. Vilket liv. En tunn bok med stort innehåll. "
Kristin McMillen, ETC

"Satan i gatan vilken bok. Tove Ditlevsens språk är obroderat och rakt på och det gör att allt känns ännu mer. Hon viker inte undan och beskriver alla händelser, alla tankar med samma respekt. Den är feministisk i sin totala öppenhet och efteråt känner jag mig typ tacksam över att jag började läsa den här? Hon skriver så att det känns som man är en skugga i hennes rum, som att man på 172 sidor fått uppleva ett liv.
Värt hörrni! Läs den."

Sandra Beijer
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tove Ditlevsen