Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2022-03-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 153 x 23 mm
Vikt
510 g
SAB
Qad
ISBN
9789127176171
Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (inbunden)

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

(70 röster)  |  Läs 18 recensioner
Inbunden Svenska, 2022-03-31
209
 • Finns i lager! Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Girig-Sverige är en bok man viker dussintals hundöron i, en bok man vill berätta om för alla man möter --- Andreas Cervenka har här gjort en folkbildningsinsats som borde skaka om den svenska samhällsdebatten i grunden ---"
Expressen

"Girig-Sverige är en lika uppfordrande som underhållande bok som alla med omsorg om vart samhället är på väg kan ha behållning av. "
Jönköpings-Posten

"Andreas Cervenka får en att baxna inför den svenska bubbelekonomin"
Dagens Nyheter

Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?

"Girig-Sverige skakar om mig"
Svenska Dagbladet

"Cervenka levererar underlagsrapporten för en svensk revolution"
Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
 2. +
 3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Orimlig ojämlikhet
  Björn Öjerskog, 13 juni 2022

  En bok som borde läsas av alla i vårt avlånga land. Innehållsmässigt kanske inte så mycket nytt, ojämlikheten är känd, men magnituden och omfattningen. Förfärande! Undra på att landet slits isär. Som den politiska kartan ser ut synes dessvärre inget hända. Förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt tillsammans med en kraftigt reducerad skatt på arbete måste till för att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle.

 2. Viktig och aktuell bok!
  Cecilia H, 7 juni 2022

  Fast från första sidan! Denna bok borde alla läsa! Förklarar och tydliggör den ekonomiska utvecklingen i vårt land och genom att läsa denna bok kan förhoppningsvis andra val göras.

 3. Måste läsas!
  Sven Bergenstråhle, 6 juni 2022

  En bok som alla bör läsa. Obligatorisk för alla med politiska uppdrag, dvs om de bryr sig om Sverige. Faktaspäckad men ändå lättläst!

 4. Obegriplig titel
  Reine Gustafsson, 1 juni 2022

  Mycket bra bok men titeln drar ner betyget. När blev rik synonymt med girig? Jag måste tydligen ha några ord till.

 5. Skrämmande bok om Sverige
  Stefan Fälling, 31 maj 2022

  Mycket intressant om hur landet har förändrats och synen på samhället som nu mer bara gäller pengar i överflöd till vissa.

 6. Intressant om våra rika entreprenörer
  Nils Andersson, 30 maj 2022

  Mycket intressant läsning om hur Sverige lyckats få fram så många skickliga entreprenörer. De är kreativa och tycks samtidigt ta vara på möjligheterna att verka kvar i Sverige och inte flytta till skatteparadis.
  För att bli en framgångsrik entreprenör så behöver man nog vara lite girig och samtidigt ta vara på de möjligheter som finns.

 7. Girighet - dödsynd
  Christer Möller, 26 maj 2022

  Alla de partier som styrt under de senaste decennierna har medverkat till att de som har får mer medan folket får stå med mössan i hand. "Var och en som har skall få och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall också tas det han har..."Gissa i vilken bok det står i ..... Andreas har på ett underbart sätt blandat siffror och diagram med härliga kommentarer. Ibland skrattar jag ibland vill jag gråta! Girig Sverige -
  en bok för alla att läsa!
  P.S. Bokus sluta samarbeta med Klarna.D.S.
  Christer Möller

 8. Denna bok bör alla läsa!
  Anna Lindfors, 26 maj 2022

  Klar och lättfattlig. Mycket intressant i allra högsta grad. Vissa av sådana här böcker kan bli lite tråkiga med siffror men absolut inte denna bok. Läs och begrunda!

 9. En initierad beskrivning av hur Sverige förändrats
  Magnus Jönsson, 26 maj 2022

  Här får du svart på vitt en lättillgänglig beskrivning över hur inte minst politiska beslut gäller inom skatte- och ränteområdet har delat upp Sverige i de som har och de som inte har. Aldrig tidigare har det skapats så många miljardärer och så stora klyftor i Sverige. En mycket välskriven och informativ bok från en av landets absolut bästa ekonomijournalister. Läs den.

 10. Jag läser, läser om passager, stryker under, går...
  Eva , 16 maj 2022

  Jag läser, läser om passager, stryker under, går tillbaka och begrundar hur Sverige kunde måla in sig i ett hörn på det mest idiotiska av sätt.

 11. Både bra och mindre bra
  Crusader, 13 maj 2022

  Den har sina bra delar och den har sina sämre delar. Vissa stunder är den mycket intressant och får en att tänka till och att se saker ur ett nytt perspektiv. Sedan på andra delar är den sämre, bla genom att han fokuserar på de rika som ett problem och verkar vilja minska klyftorna genom att göra de fattigare, snarare än att se det fantastiska i hur kapitalismen har tagit människor ur fattigdom, ökat levnadslängden, minskat barnadödligheten och gett människor mer frihet. Den aspekten av kapitalismen får en alldeles för lite utrymme i boken.

 12. När skall demokratin vakna?
  Stefan Saleteg, 11 maj 2022

  En viktig bok inför en valdebatt som troligen kommer att runda en av vår tids viktigaste frågor. Den om när vi skall hantera nästa ekonomiska härdsmälta samtidigt som vinnarna återigen lägger benen på ryggen.
  En ekonomikurs väl värd att gå.

 13. Upplysande
  Carl, 11 maj 2022

  Alla borde läsa den. Tror många inte förstår hur sjuk Sveriges ekonomi blivit. Om alla visste det som står i den här boken skulle högafflarna komma fram.

 14. Köp & läs
  Klas Boman, 6 maj 2022

  En viktig bok för alla som vill försöka förstå vad som hänt och händer i Sverige. Den gängse svenska självbilden och verklighetens Sverige är inte densamma. Andreas Cervenka skriver bra och är mycket påläst. Köp och läs!

 15. Pyramidspelet - Sverige
  Arthur Hugo, 4 maj 2022

  Läs och förstå hur nära vi är en ekonomisk härdsmälta. Andreas Cervenka har skrivit en ytterst viktig bok i dagens samhällsdebatt.

 16. Efterlängtad läsning
  Lena Wallin, 29 april 2022

  Andreas Cervenka har på ett briljant sätt redogjort för den verklighet som mer eller mindre medvetet har hållits dold för folk i allmänhet.
  Av vårt världsberömda välfärdssamhälle med världens minsta samhällsklyftor och världens bästa skola återstår inte mycket. Här finns bakomliggande förklaringar till många av de problem som Sverige har idag. Hoppas att alla läser Cervenkas bok!

 17. Blixtbelysning av hur Sverige har förändrats
  Christer Bartholdi, 25 april 2022

  Girig-Sverige är en djupgående analys av vilka faktorer som ligger bakom inkomst- och förmögenhetsutvecklingen under de senaste 25 åren. Lättflytande beskrivning trots att framställningen är sifferspäckad. Rekommenderas gärna för alla samhällsintresserade.

 18. Girig-Sverige
  bengt karlsson, 25 april 2022

  Läste ut den direkt. En mycket fördjupad skildring. Gav allt man kan önska. Har ni någon liknande bok?

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Andreas Cervenka

 • Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om

  Andreas Cervenka

  Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? ...

 • Vad gör en bank?

  Andreas Cervenka

  2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu m...