Det mörka rummet (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
161
Utgivningsdatum
2023-09-08
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127182462
Det mörka rummet (e-bok)

Det mörka rummet E-bok

Om migränens historia och jakten på lindring

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2023-09-08
159
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Var sjätte svensk lider av migrän, för ungefär 2% är den kronisk. Utifrån sin egen och en rad kända författares berättelser skildras synen på sjukdomen historiskt och kulturellt.

Celia Svedhem är psykolog, frilansskribent och småbarnsförälder och lever själv med kronisk migrän. I boken berättar hon om sin resa mot lindring och undersöker vad det innebär för identiteten att leva med en kronisk diagnos. För trots att migrän är en så vanlig sjukdom vet vi förvånansvärt lite om den, hur den påverkar människors vardag ? och än mindre vad den historiskt har inneburit.

IDet mörka rummetberättas om människors syn på, och försök att behandla sjukdomen genom tiderna. Från mer desperata grepp, som att borra hål i huvudet med en korkskurv och åderlåtning, till dagens mer utbredda försök med botox och psykoterapi.

Virigina Woolf, Sigmund Freud, Lewis Carroll, Salvador Dalí och Joan Didion led alla av migrän och har lämnat stora kulturarv åt eftervärlden. Genom att analysera deras verk, anteckningar och korrespondens söker Svedhem förstå vilken inverkan migränen haft på deras liv och konst. Men också vad hon kan lära sig ifrån dem om hur man lever ett meningsfullt liv trots kronisk smärta.

Det mörka rummet är en personlig essä som ger en ny och fördjupad bild av en av våra vanligaste sjukdomar och dess inverkan på individen, vetenskapen, samhället och kulturen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det mörka rummet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stark och gripande skildring!
  Sofie Löfberg, 11 december 2023

  Stark och mycket gripande skildring av hur det känns att leva med migrän. Mycket intressant utifrån forskning och ur ett historiskt perspektiv. Rekommenderas varmt!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Celia Svedhem

 • Stora boken om bläckfiskar

  Celia Svedhem

  En djupdykning ner i haven! Det här är boken för dig som vill veta mer om de gåtfulla, smarta och fascinerande bläckfiskarna. Visste du att de har tre hjärtan och blått blod? Hjärnan är inte samlad i huvudet, som hos oss, utan finns utspridd över ...

 • Giftigt och farligt i naturen : allt du behöver veta

  Celia Svedhem

  Naturen är fantastisk! Men där finns också farliga saker ... Vad gör man om man stöter på en arg älg i skogen? Hur vet man vilka bär som är ätliga? Och vilka växter är så giftiga att du inte ens ska röra dem? I den här boken får du svar på det. Hä...