Ditlevsen : en biografi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2024-05-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Michael Larsson
Dimensioner
216 x 141 x 17 mm
Vikt
350 g
SAB
Gdaz Ditlevsen, Tove
ISBN
9789127182622

Ditlevsen : en biografi

Inbunden,  Svenska, 2024-05-03
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Med värme och klarsyn skildrar Jens Andersen Tove Ditlevsen i biografin som på en gång tematiskt och kronologiskt går igenom de 58 åren av liv och verk. Hans bok är kort, knappt 190 sidor, men ger ändå ett rikt porträtt av en faktiskt brinnande konstnärssjäl."
- Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Flera gånger under läsningen av Jens Andersens biografi över den danska författaren Tove Ditlevsen slår igenkänningen till med full kraft, den är direkt, den är rumslig och detaljerad."
- Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

....................................

Renässansen för Tove Ditlevsens författarskap är ett faktum inte bara i Norden utan över hela världen.

Ditlevsen skrev autofiktion innan begreppet fanns och använde kompromisslöst sig själv och sina närmaste i sin litteratur. Hon skrev om psykisk sjukdom, missbruk och moderskap, om kön, begär och sex i en tid då det fortfarande var tabu. Hennes författarskap fascinerade många men drogs med en stämpel av att vara (alltför) privat. Ditlevsen blev ”Tove” med hela Danmark och den exceptionella författare hon var kom i skymundan av intresset för hennes liv, som var en följetong i media.

I Ditlevsen: en biografi tecknar Jens Andersen ett levande porträtt av författaren och människan Tove Ditlevsen och ett liv fullt av paradoxer. Hon var arbetarungen som längtade efter ett ordnat, borgerligt familjeliv som hon aldrig lyckades skapa. Hon var alla danska kvinnors smärtbärare med sin spalt i Familie Journalen, där hon ofta gav rådet att stå ut med hopplösa män, trots att hon själv var skild fyra gånger. Tove Ditlevsen var hungrig, begåvad, rolig, intensiv och dramatisk; hon var också en mycket skör människa som led av missbruk och den depression som till slut tog hennes liv.

....................................

"Stor litteratur skapas inte nödvändigtvis av fullkomliga, föredömliga människor. Tove Ditlevsen var en trasig, motsägelsefull natur, vilket framgår med all önskvärd tydlighet i Andersens bok. Det är en välskriven biografi som gör rättvisa åt ett unikt författarskap."
- Johan Fingal, Jönköpings-Posten

”Det är ofta sorgligheterna i och runt solitären Ditlevsen som får ta plats när hennes gärning skärskådas. Andersens skickligt flätade biografi finner sprickorna. Han visar var ljuset kommer in i liv och litteratur. Det förhöjer läsningen och skänker den danska nationalklenoden frid.”
- Anna-Karin Wyndhamn, Göteborgs-Posten

”Tove Ditlevsens kompromisslösa ut- och inlevelse förändrade nordisk prosa för all framtid.”
- Ulrika Kärnborg, Expressen

”Ett nyanserat porträtt av ett framstående författarskap och en komplex människa.”
- Historiskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ditlevsen : en biografi
  2. +
  3. Ansiktena

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ansiktena av Tove Ditlevsen (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jens Andersen