Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2023-11-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
27 x 195 x 130 mm
Vikt
480 g
SAB
Lz Tegnell, Anders,Veba
ISBN
9789127183131
Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa (inbunden)

Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

(20 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-11-03
266
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Oaktat sin lågmälda, lugna ton förblir boken riktigt spännande och nervkittlande rakt igenom, men också förtröstansfull trots varningar om nästa pandemi. Boken är mer än läsvärd. Möjligen för att vi alla relaterar till pandemin, kanske för att Tegnells personlighet återspeglas väl med hjälp av Härgestams tveklöst enastående jobb.
BTJ

Tegnell oväntat ärlig om coronastrategin

Svenska dagbladet

"Förhoppningsvis kan boken vara en pusselbit när man i framtiden vill förstå vad som hände under de här åren och, kanske ännu viktigare, att den kan bidra till lärdomar inför nästa pandemi."

I Tankar efter en pandemi ger Anders Tegnell sitt perspektiv på covid-19-pandemin, på vägvalen som gjordes och vikten av långsiktiga perspektiv.
I maj 2023 meddelade WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris. Det innebar i praktiken ett slut på pandemin, som plågat världen i tre år. Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19.
I boken, skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam, förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han diskuterar de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.
Tankar efter en pandemi skildrar också Anders Tegnells egen resa, den kringflackande uppväxten, i bland annat Etiopien, tiden som nykläckt läkare i Laos och arbetet med ebola under 1990-talet. Den beskriver hans livslånga arbete och fokus på folkhälsa; hur de långa perspektiven aldrig får glömmas bort.
Tankar efter en pandemi är skriven i samarbete med Fanny Härgestam, journalist och författare till två kritikerrosade böcker om Tunisien och Frankrike, samt författare till Hur jag lärde mig förstå världen, Hans Roslings memoarer.
Boken bör läsas av alla i sjukvården och äldreomsorgen, men också av ansvariga politiker och tjänstemän utan egen vårderfarenhet. Förhoppningsvis kan den också leda till en mer kritisk attityd till högljudda grupper som, utan vetenskapligt stöd, propagerade för drakoniska nedstängningar och senare mot vaccinationer. Framför allt bör vi ta Anders Tegnells vädjan om att med erfarenheterna från covid19 förbereda oss inför nästa pandemi på största allvar.

Läkartidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa
 2. +
 3. Skam den som ger sig : en självbiografi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skam den som ger sig : en självbiografi av Charlotte Kalla, Johan Esk (inbunden).

Köp båda 2 för 495 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Medioker, mestadels händelseförlopp beskrivning
  Katarina, 4 januari 2024

  Inte så mycket insight, det mesta har man redan läst under pandemin. Inte så mycket "tankar efter pandemi", mest händelseförlopp av vad som hänt under pandemin. Det har vi alla färskt i minnet. Kanske menat som en debrief inför nästa pandemi. Men väldigt lättläst.

 2. Rätt man på rätt plats
  Sven-Inge Svensson, 3 januari 2024

  Mycket intressant att läsa om Anders egen resa i epidemivärlden och den starka tron på att följa en rimlig försiktighetsprincip och proportionalitetsbedömning i en stormig omvärld.

 3. Intressant och tänkvärt
  Maggan, 17 december 2023

  Boken är intressant läsning och Anders Tegnells humor och personlighet genomsyrar boken. Det blir en viss insyn i ett intressant liv och bakom kulisserna från pandemin. Jag hade hoppats på lite mer och lite mer fördjupat, men det var mina förväntningar. Boken ger även ett mycket intressant perspektiv på internationella hälsofrågor och hur åtgärder behöver anpassa till varje land och samhälles förutsättningar.

 4. Tack!
  Mirtha Robert, 10 december 2023

  Jag fick svar på mina frågor och bekräftelse på mina funderingar! Många tyckte att FHM hanterade problemen fel, vad säger de "200 forskare" m fl nu??

 5. Tankar efter en pandemi
  Grodan, 28 november 2023

  Klart intressant!
  Att utan erfarenhet är det svårt att förstå alla överväganden som måste tas inför ett viktigt ingripande samhällsbeslut!

 6. Lika lugnande som varje presskonferens!
  AS, 19 november 2023

  Ingenting att lägga till i den sammanfattning som finns överst!

  Stort tack för den skapade tryggheten och en spännande berättelse!

  Läs den om!

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av författarna