Säg något (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2023-04-26
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ann Margret Forsström
Originaltitel
Speak
Dimensioner
195 x 141 x 20 mm
Vikt
420 g
SAB
Hce,u
ISBN
9789127185272
Säg något (inbunden)

Säg något

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-04-26
189
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Äldre elever får mingla omkring tills det ringer, men ettorna bli infösta i aulan. Vi grupperar oss i gäng: Sportfånarna, Plugghästtöntarna, Lidande Konstnärerna, Trashankarna. Men jag tillhör inget gäng. Jag slösade bort sista veckorna i augusti med att titta på dåliga tecknade filmer. Jag gick inte till gallerian, sjön, bassängen eller svarade i telefon. Jag har börjat high school med fel frisyr, fel kläder och fel attityd. Och jag har ingen att sitta bredvid.
Jag är en utstött.

Melinda Sordinos vänner vill inte veta av henne sedan hon ringde polisen och förstörde en stor fest. Men ingen verkar bry sig om att ta reda på varför hon ringde, och Melinda kan inte heller säga något, för anledningen till att hon ringde är för smärtsam för att tala om. Det är knappt att hon vill komma ihåg det själv.

Laurie Halse Anderson tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award 2023 för sitt författarskap. Hon debuterade 1999 med "Säg något" (engelsk titel "Speak"). Nu kommer Ann Margret Forsströms svenska översättning i nyutgåva.

ALMA-juryns motivering:
"I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste."
Laurie Halse Anderson öppnar dörrar för uppgivna tonåringar.

Dagens Nyheter

Boken har mycket att tillföra tonårsläsarna. Den fokuserar på frågan om vem som ansvarar för flickors trygghet och för att brottslingar, oavsett ålder, konfronteras med konsekvenserna av sitt brott.

Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Säg något
  2. +
  3. Skärvor av minnen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Laurie Halse Anderson