Köpenhamnstrilogin. Barndom, Ungdom, Gift (pocket)
Ingår i kampanjer:
Format
Pocket
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2024-02-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
180 x 110 x 25 mm
Vikt
224 g
SAB
Hceda.01
ISBN
9789127186736

Köpenhamnstrilogin. Barndom, Ungdom, Gift

(14 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2024-02-02
89
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Köpenhamnstrilogin. Barndom, Ungdom, Gift Kan levereras innan julafton!
Med råge: Köpenhamnstrilogin räknas till våra moderna klassiker.

M-Magasin

Ditlevsens ibland hänsynslösa skildring av sig själv och människorna runt sig är svår att lägga ifrån sig. Den har en självklar plats i såväl en dansk som en nordisk litterär kanon.

Göteborgs-Posten

en förtrollande skildring av danskt vardagsliv och kvinnors livsvillkor under ockupationen.

Svenska Dagbladet (om Gift)
Köpenhamnstrilogin är ett samlingsverk som omfattar danska Tove Ditlevsens tre ”minnesböcker” Barndom, Ungdom och Gift. Här tecknas ett ovanligt flick- och kvinnoliv med all den humor, skärpa och svärta som gett Tove Ditlevsen en självklar plats i den danska litteraturkanon.

I Barndom och Ungdom möter vi den begåvade flicka som på tjugotalet växer upp i arbetarkvarteret Vesterbro i Köpenhamn. ”Jag var sju år när olyckan drabbade oss”, skriver Tove om när pappan förlorar sitt arbete. I takt med att hon upptäcker världen bortom mammas gata blir de små verserna hon skriver allt viktigare för henne. ”Barndomen är lång och smal som en kista, och man kan inte ta sig ur den på egen hand.”

I fortsättningen, Gift finns tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka.

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina böcker som skärskådar kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skörhet.

Hon skrev det hon levde, och medierna älskade att skriva om henne. 1956 skriver Ditlevsen själv om symbiosen med offentligheten: ”… med tiden fick hon det avskyvärda något, som vi kallar ett namn, och så småningom förstod hon, att det namnet hade stulits ifrån henne …”

Tove Ditlevsens böcker återutges nu över hela världen som moderna klassiker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Köpenhamnstrilogin. Barndom, Ungdom, Gift
  2. +
  3. Svalors flykt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svalors flykt av Majgull Axelsson (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Köpenhamnstrilogin. Barndom, Ungdom, Gift. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lite föråldrad Tove!
    kerstin wernstedt, 24 november 2024

    Läser på nytt en av min ungdoms läsupplevelser. Särskilt "Barndom" håller för tidens tand men de övriga har mist lite av sin styrka. Numera är det så vanligt med narkomani och psykisk sjukdom att jag tycker att detta känns lite överdrivet. En fördel är att volymen ger en god inblick i både social och intellektuell utveckling under en lång tidsrymd i Danmarks moderna historia.

  2. Skört liv för dikten.
    Wolfgang Rüdel, 27 juli 2024

    Tove Ditlevsen: Köpenhamnstrilogin. Barn - Ungdom - Gift
    Tove Ditlevsen växte upp i Köpenhamns arbetarkvarter kring Vesterbrogade efter första världskriget. Föräldrarna var fattiga och dysfunktionella, fadern medveten socialdemokrat, måttlig bokvan, men kultursnål, modern känslofattig, En äldre bror, tvingad målarlärling, Tove inlåst i en barndom, "lång som en kista". Hon känner sig främmande i sin familj, bland kompisarna, i sin alltför långa smala kropp, Hon hatar verkligheten och finne... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Tove Ditlevsen