Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
112
Utgivningsdatum
2022-09-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Dimensioner
220 x 144 x 15 mm
Vikt
295 g
SAB
Emkd
ISBN
9789127461918
Hur marknadsskolan splittrar Sverige (inbunden)

Hur marknadsskolan splittrar Sverige

Inbunden,  Svenska, 2022-09-06
276
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur marknadsskolan splittrar Sverige är en iakttagelse av den svenska kräftgången mellan olika utbildningssystem och bildningsideal samt olika rättvise- och frihetstankar. Det är också en skildring av hur skolan håller på att förvandlas från en samhällsbärande institution med ett demokratiskt och socialt ansvar till en konsumentprodukt som vilken annan. Med dagens marknadsskola har eleven gått från medborgare till att bli en check.

Fokus i den här distinkta historieskrivningen ligger dels på skolans roll i den sociala uppdelningen av människor, dels på förhållandet mellan det allmänna och det enskilda. Det långa historiska perspektivet är viktigt om vi vill försöka förstå dagens svenska marknadsskola.

Hur marknadsskolan splittrar Sverige är skriven utifrån en tro på skolans viktiga roll för såväl den enskildes som hela samhällets utveckling. En bok om en alltmer splittrad skola är därmed också en bok om ett alltmer splittrat Sverige.

”Insikten att en splittrad skola föder ett splittrat samhälle har djupa historiska rötter. Om det är något det historiska perspektivet kan bidra med i försöket att besvara frågan om vad en bra skola är, så är det att en bra skola har setts som en skola som enar människor.”
Petter Sandgren, slutkapitlet

Petter Sandgren är legitimerad gymnasielärare, filosofie doktor i historia vid European University Institute i Florens och lektor i pedagogik vid Stockholms universitet. Sandgren är även tidigare styrelseledamot för Stiftelsen Lundsbergs skola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hur marknadsskolan splittrar Sverige
 2. +
 3. Från folkskola till grundskola : Den långa skolresan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från folkskola till grundskola : Den långa skol... av Matts Dahlkwist (häftad).

Köp båda 2 för 651 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Petter Sandgren

 • Internatskolorna : att fostra en elit

  Petter Sandgren

  Få skolformer är så omgivna av mytbildning som internatskolor, från Thomas Hughes klassiker Tom Brown"s Schooldays till Jan Guillous Ondskan och vidare till J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Den uppmärksamhet som på senare tid riktats mot de ...

 • Internatskolorna

  Petter Sandgren

  Få skolformer är så omgivna av mytbildning som internatskolor, från Thomas Hughes klassiker Tom Brown?s Schooldays till Jan Guillous Ondskan och vidare till J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Den uppmärksamhet som på senare tid riktats mot de svens...