I denna fjärde omarbetade utgåva av kursboksklassikern Socialt arbete − en grundbok beskriver författarna ämnets uppkomst, utveckling och strukturella förutsättningar, dess praktik och yrkesfält samt relationer. De behandlar de problemställningar som professionella inom området ständigt ställs inför: frågor om politik, etik, makt och rättigheter. De tar också upp några av de framtidsutmaningar som ämnet står inför. Vad innebär intersektionalitet i socialt arbete? Hur ska man förhålla sig till kraven på evidens? Vad är ekosocialt arbete?
Mycket har hänt i samhället och inom socialt arbete sedan den första utgåvan utkom år 2000. I denna utgåva har några kapitel utgått och antalet sidor har minskats. Andra kapitel har tillkommit och alla övriga har uppdaterats. Kärnan är ändå densamma − att redogöra för ämnets socialvetenskapliga utgångspunkter och samtidigt visa på det sociala arbetets mångfald och komplexitet.
Socialt arbete − en grundbok vänder sig i första hand till studenter på socionomprogrammet, men den är också användbar för yrkesverksamma socionomer.
Anna Meeuwisse, Hans Swärd och Sune Sunesson är professorer vid Socialhögskolan vid Lunds universitet. Marcus Knutagård är professor vid Malmö universitet. Bokens kapitelförfattare är forskare, verksamma vid lärosäten runt om i landet och har aktivt bidragit till att utveckla socialt arbete som akademiskt ämne.
Läs en intervju med bokens redaktörer här .
Sagt om boken:
”Texten är ytterst överskådlig och berikas av de svartvita illustrationerna av sociala problem, liksom tabellerna och citaten. Såväl studenter som yrkesverksamma socionomer kommer att ha omistligt stöd av antologin i sin strävan att få utökad kunskap om det sociala arbetets användbarhet och ämnets utmaningar.” Helhetsbetyg: 5/5. Maria Fridstjerna, BTJ-häftet nr 19, 2024
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Perspektiv på sociala problem
av Anna Meeuwisse, Hans Swärd, Anna-Karin Andershed, Henrik Andershed, Gunvor Andersson
(kartonnage).