Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2020-08-19
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 143 x 20 mm
Vikt
364 g
SAB
Do
ISBN
9789127826748
Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra? (inbunden)

Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra?

(21 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-08-19
267
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Mer än en miljon svenskar tar antidepressiva läkemedel och psykiatriska diagnoser ligger bakom hälften av alla sjukskrivningar. Samtidigt har vi de senaste hundra åren fått ökad livslängd, mer frihet samt ökad jämställdhet och välfärd. Så varför mår vi inte allt bättre?

Psykiatern och forskaren Christian Rück utforskar en av våra allra viktigaste frågor: den psykiska ohälsan i Sverige. Beror ökningen av diagnoser på den svenska ensamheten, skärmarna, på att allt går fortare eller har vi flyttat gränsen mellan friskt och sjukt? Har stressen verkligen ökat och hur uppstod egentligen - den för Sverige unika - diagnosen utmattningssyndrom?

Olyckliga i paradiset ifrågasätter vedertagna sanningar och inbjuder till både reflektion och debatt. Boken kommer tyvärr inte att göra dig lyckligare - däremot smartare.

Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Olyckliga i paradiset är hans debutbok.
Sagt om boken:

"Det är en elegant bok där författaren otvunget och personligt förklarar hur dagens moderna psykologi ser på psykisk sjukdom och psykisk ohälsa."
Forskning & Framsteg

"Boken utgör tankeväckande och informativ läsning för studenter och yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, samt en hälsointresserad allmänhet."
Linda Ljungskog, BTJ-häftet nr 20, 2020
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra?
 2. +
 3. Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfin, testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin... av David J P Phillips (kartonnage).

Köp båda 2 för 486 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läs om du överväger det
  Sara, 19 februari 2021

  Toppenessä som problematiserar psykiatrisering och gränsen mellan friskt och sjukt. Delen om den svenska stressen intresserade mig särskilt. Att den är skriven av en psykiatriker och inte någon psykiatrikritisk journalist gör den extra relevant i sin kontext. Läsvärd och dessutom lättläst!

 2. Ganska bra
  Anna-Lena Kempe, 12 oktober 2020

  Att författaren tar upp många av de problem vi idag ser med medikalisering är jättebra! Däremot ger han inga direkta lösningar eller praktiska förslag på hur vi gemensamt ska kunna hjälpa varandra att leva med livets upp och nedgångar och de känslor det väcker. Han kunde ju exempelvis ha skrivit mer om rörelsen i Zimbawe eller diskuterat vad som händer med oss när vi inte solidariskt delar på alla uppgifter som särskilt föräldrar har i vår tid eller hur vi kan hjälpa varandra att inte ha för ... Läs hela recensionen

 3. Intressant perspektiv på människans lidande.
  Mr Enskede, 7 september 2020

  Det är härligt att få perspektiv på vad det innebär att vara människa! Det här är inte en självhjälpsbok, utan sätter lidandets roll i ett större sammanhang. Boken bygger inte på författarens subjektiva åsikter utan på forskning och intervjuer vilket gör det mer intressant att läsa.

 4. Mycket spännande och relevant
  Birgitta Riedi, 30 augusti 2020

  Boken ger på ett spännande och lättförståligt sätt inblick i många olika facetter av psykisk ohälsa (eller vanlig leda). Bra argumentation och överblick över var vi står idag. Jag blev inte lyckligare men smartare som den lovade.

 5. Intressant!
  Prego, 27 augusti 2020

  Har med stor behållning läst denna bok, som pedagogiskt och intresseväckande sammanfattar snudd på all självhjälpslitteratur. Känner mig lite smartare och faktiskt även nöjdare nu.

 6. Mycket skickligt skriven bok!
  Evelina Dervisoski, 22 augusti 2020

  Genom en målande beskrivning av sin mormor Lisens livstid skildrar Rück tidsresan av lycka och hälsa genom åren. Han skriver om lättheten i att drömma sig bort i tanken att det var bättre förr då vi var mindre stressade och oberoende av sociala medier, för att sedan problematisera idén kring vår tid som mer stressig. Fakta kring hur folk faktiskt skattar sitt mående och sin psykiska hälsa presenteras. Har takten i livet verkligen förändrats? Varför upplever vi att livet snurrar fortare idag? ... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner