Godnatt Mister Tom (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2009-10-05
Upplaga
6
Förlag
Rabén & Sjögren
Översättare
Meta Ottosson
Dimensioner
200 x 138 x 28 mm
Vikt
477 g
SAB
uHce
ISBN
9789129674026

Godnatt Mister Tom

(64 röster)  |  Läs 15 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2009-10-05
179
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom?
Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Godnatt Mister Tom är en av våra mest älskade böcker och har blivit en klassiker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Godnatt Mister Tom
 2. +
 3. Läs : boken för dig som vill börja läsa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Läs : boken för dig som vill börja läsa av Katarina Kuick (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Godnatt Mister Tom. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Godnatt Mister Tom
  Ingrid Borgkvist, 21 juni 2022

  En fantastik bok att läsa högt för barnen, lika spännande för vuxna som barn. Man skrattar, gråter, funderar. Boken har allt.

 2. Bokkommentar
  Erik, 16 augusti 2021

  Bra bok. Har även hört radioföljetongen där Mister Tom spelas av samma skådis som spelade Tjorvens pappa. Tur att jag hört följetongen när jag läste boken första gången. För då visste jag vilka saker i boken som inte fanns i radioföljetongen.

 3. Bra bok!
  D, 29 juni 2019

  Jag har läst ganska många böcker i mitt korta liv. Den här boken ville min lärare att alla i klassen skulle läsa och att vi skulle se på filmen efter några veckor. När jag började läsa den tyckte jag att den var långtråkig. När jag kom in på sida 100 vart saker och ting lite mer spännande och förväntansfulla, men jag tyckte att det var mest på slutet som det var intressantast och jag ville se vad som skulle hända och läste mer av den än från början. Jag skulle rekommendera den här boken om du... Läs hela recensionen

 4. Godnatt Mister Tom

  En varm, ömsint o ändå realistisk skildring av hur livet kunde te sig i England under andra världskriget. Mycket fängslande om hur en försummad o misshandlad pojke får möta en miljö o ett sammanhang som ger honom en helt annan värld med, o ett sammanhang där han trots sina svåra erfarenheter under de första åren, kan växa upp o utvecklas till en god samhällsmedborgare. Bör kunna fängsla barn 13 - 16 år, o är en fängslande läsupplevelse även för en 'farmor'.

 5. En bok värd att läsas av alla
  Lars Ramboldt, 9 januari 2018

  Denna bok kan läsas av alla från 11 år och uppåt. Innehåller hjärteknipande avsnitt men även spännande scener. Bör läsas av alla.

 6. passar många åldrar och är läsvänlig
  Helena Stenborg , 2 november 2017

  uppslukande handling - får även den som normalt inte läser så mkt att vilja sträckläsa!
  och den får även den mest hårdhjärtade att börja gråta.....

 7. Magisk
  Henrik F, 31 oktober 2015

  Jag har läst den själv. Jag har läst den för mina barn. Jag har läste den för elever i snart fem omgångar. Den är helt fantastiskt bra.

 8. Favorit
  Nilla , 25 augusti 2015

  Favoritbok när jag var barn. Gjorde illustrationer på bildlektionen i högstadiet. Man får följa en pojke som inte har haft det så lätt hemma pga krig. Får nu flytta in hos en gammal farbror på landet. Kulturkrock. Längtan. Äventyr. Vänskap.
  Jag har inte fått mina barn att fastna för boken...än...men jag ska inte ge mig.

 9. En av mina favoriter genom tiderna
  Linus Ek, 28 juli 2015

  Nu när semestern är i full gång och vädret är bokvänligt har jag tagit mig tiden och läsa om några av mina favoriter från förr.

  Under andra världskriget i England blir barn från London utplacerade på landsbygden. 8 åriga William får flytta in hos Tom, en gammal enstöring. Till en början är William en rädd liten pojke, rädd att bli misshandlad av den nya främmande mannen, såsom Williams egen mor gjorde. Allt Tom ser är en rädd liten pojke, men allt eftersom tiden går utvecklar de båd... Läs hela recensionen

 10. Underbar bok för barn över 10 år
  Ulla Ahlqvist, 29 januari 2015

  Då jag sedan tidigare kände till " Godnatt Mister Tom " gav jag boken i julklapp till mitt barnbarn, som är 11 år och som är en riktig bokälskare sedan flera år. Han sträckläste boken på två dagar och sa att det var den bästa bok han läst. Han skrev också om den på sin bokblogg. Ett bättre betyg kan den nog inte få. Boken skildrar inte bara den djupa vänskap som uppstår när ett barn från London under kriget evakueras till Irland och där träffar en äldre man, som blir hans bäste vän . Den ger ... Läs hela recensionen

 11. Underbar bok för alla åldrar
  Annika Backström, 29 januari 2015

  Det här är verkligen en fantastisk bok för alla åldrar! Läste den först som vuxen, har läst den för barn och läser den just nu för min 95-åriga mamma.
  Man lär känna och känner med både pojken William och Mr. Tom. William - eller Willie som han ibland kallas i boken - blommar upp när han får komma bort från sin trångsynt religiösa mamma och hamnar hos mr. Tom på den engelska landsbygden. Änklingen Tom tinar också upp av samvaron med William och när han får någon att ge tillgivenhet och oms... Läs hela recensionen

 12. Helt fantastisk
  David_Stockholm, 8 september 2014

  bok som jag läst säkert 10 gånger.
  Trollbinder och känns verkligen som deras fina relation går att ta på mot slutet.

  Sällan jag fäller tårar i böcker, men med Godnatt Mister Tom grät även jag.

  Läs den!

 13. Tidernas bästa bok
  Anita,, 31 juli 2014

  Jag har haft boken som högläsning i årskurs 6 genom alla mina år som lärare.
  Ingen bok har trollbundit barnen som denna. Även de mest oroliga barnen har suttit helt stilla och fascinerade. Det har känns som ett stort ansvar att läsa denna bok på rätt sätt. Barnen "har hängt vid mina läppar". Naturligtvis har vi pratat efter varje kapitel om vad som hänt och varför och kärlek resp. misshandel kan påverka en människa. Det är även viktigt med en förförståelse, för miljö och tid är helt främm... Läs hela recensionen

 14. Läst högt i sommar för 10-åring, fantastiskt bra, men...
  Ann-Sofi Karlberg, 12 november 2013

  Läst högt i sommar för 10-åring, fantastiskt bra, men yngre bör barnen inte vara. Tidigare högläsning för andra barnbarn sätter fortfarande djupa spår hos dem - och deras föräldrar.

 15. En bra bok för barn och ungdomar! Jag har haft boken...
  Rebecca Gustafsson (Lidköping), 24 maj 2013

  En bra bok för barn och ungdomar! Jag har haft boken som högläsning och tycker att ALLA till och med vuxna ska läsa den. Innehållet beskrivs från 1940-talets England när pojken Will möter Tom.
  Boken finns också som film.

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Michelle Magorian